zaterdag 6 mei 2017

Wie, wat, waar: Arnoldus van der Korput


Speurder, de speurhond van Groenegraf.nl
Vandaag is een nieuwe uitzending in de rubriek Wie, Wat, Waar? bij RTV Baarn gestart. De rubriek is een samenwerking met Stichting Groenegraf.nl. U kent inmiddels onze speurhond "Speurneus". Tijdens de uitzending van de rubriek Wie, Wat, Waar? graaft Speurneus telkens een foto van Groengraf.nl op. Wij hopen dan dat de kijkers van RTV Baarn en de volgers van Groenegraf.nl de vragen die we hebben over de foto kunnen beantwoorden.

Aan de Stationsweg in Baarn woonde Arnoldus van der Korput (1887-1968). In de jaren dertig van de vorige eeuw was hij actief als technisch ingenieur en handelsagent in humidifiers (luchtbevochteraars). Op marktplaats.nl stond een advertentie van een psychrometer van Van der Korput. Een ingenieus apparaat. Hierboven is het apparaat afgebeeld. Het bestaat uit (onder) een glazenbuis, links een thermometer en rechts een thermometer (deze ontbreekt hier).  Tussen de twee thermometers een tabel. Het werkt als volgt: Door verdamping koelt een vloeistof af. Hoeveel het afkoelt is afhankelijk van hoeveel damp er al in de lucht zit.Dit apparaat meet de luchtvochtingheid. In het buisje onder wordt water gegoten. Als u goed kijkt ziet u aan de rechterkant van het buisje een ronde opening. Hierdoor kan de water dat verdampt uit de buis ontsnappen. De rechter thermometer meet de temperatuur van de vochige lucht. De linker thermometer meet de temperatuur van de droge lucht. Met een kartonnetje wordt nu voor de glazen buis gewapperd. Door de verdamping van het water wordt de temperatuur bij de rechter (natte) thermometer lager. Kies nu bovenaan de tabel de temperatuur van de natte thermometer en links van de tabel de temperatuur van de droge thermometer. In de tabel zelf is nu de relatieve luchtvochtigheid in procenten af te lezen.

Leuk is dat de naam van Arnoldus van de Korput vermeld is op de psychrometer.
Maar wie was Arnoldus Johannes Josephus Maria van der Korput? Zijn er nabestaanden? Heeft iemand een portretfoto van hem? Kan iemand meer over hem vertellen?

Wat we precies willen weten leest u op onze site via deze link, of bekijkt u op RTV Baarn. De uitzending blijft ook te zien op onze site via deze link. Op die plek kunt u gelijk ook uw reacties plaatsen.

We zijn heel erg benieuwd of u ons kunt helpen!


De uitzendingen van RTV Baarn zijn te zien via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook. 
Ook via Xs4all en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626 en via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125.Op onze site is deze rubriek te volgen via www.groengraf.nl/wiewatwaarVragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen?
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Groenegraf.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten