donderdag 24 augustus 2017

De uitzichttoren in het Bosje van IJsendijk


Regelmatig krijgen we vragen over de uitzichttoren die heeft gestaan in het Bosje van IJsendijk. En vaak kwam de vraag daarachteraan is de toren weleens verlaagd? Wel nu:
In 1938 wordt in de tijd van werkverschaffing een uitzichttoren gebouwd op het hoogste punt van het bos. De houten toren met een betonnen fundering bood uitzicht op de toegenomen bebossing en bebouwing.


de opening
Op 8 juli 1938 werd de uitzichttoren in het Bosje van IJsendijk officieel in gebruik gesteld. In tegenwoordigheid van burgemeester Jhr. Dr. Van Reenen. Er waren vele autoriteiten aanwezig bij deze opening die vol bewondering het gevaarte in ogenschouw namen.
Het publiek werd ten zeerste aangeraden bij onweer niet in de nabijheid van de toren te schuilen. Op het bord, aangebracht op de uitzichttoren, stond dat men bij onweer de toren direct moest verlaten, en ook de omgeving moest mijden. Een waarschuwing, die wel iedereen ter harte zal hebben genomen.
Door de lens van de fotograaf

Tijdens de opening beklom de fotograaf de uitzichttoren en toen hij de eerste omloop bereikt had, richtte hij zijn lens naar omlaag, met het hier weergegeven resultaat.
Links het pad naar het theehuisje
en rechts het pad naar de uitzichttoren

De uitzichttoren werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de bezetters. Zij maakten de toren iets lager. Kort na de oorlog werd de toren gesloopt door de slechte toestand waarin het bouwwerk verkeerde.
Het waarschuwingsbord aan de uitzichttoren

Het zicht op de Eemnesserweg vanaf de berg
Het hekwerk onder aan de berg aan de Eemnesserweg


Geplaatst door L.J.A.Bakker
http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  
 Kom in actie en deel ook uw Baarnse herinneringen op Groenegraf.nl