donderdag 28 september 2017

Prinsessenkalender in 1954


Uit onze kinderjaren herinneren ons allemaal nog, hoe vol dwepende aandacht naar sprookjes over een vorstenkinderen konden luisteren naar “Sneeuwwitje”, “Doornroosje”, “de Zeven Dwergen” en al dat soort verhalen. Ze hoefden ons maar één keer verteld te worden en we vergaten ze nooit meer. Zelfs de jongen, die de grootste moeite had om de tafel van twee te leren, kon de geschiedenis van de gelaarsde kat navertellen, ook al had hij haar maar één keer gehoord. Iedere knaap droomde in die tijd van de dag, waarop hij een beeldschone prinses uit haar gevangenschap bevrijden zou, en ieder meisje keek in gedachten verlangend uit naar de jonge prins, die op een zomerse morgen zou komen aanrijden om haar hand te vragen.

We zijn ouder, wijzer en nuchterder geworden. Al die romantische verhalen zijn vergeten in het leven van alledag. Maar iets van de jeugddromen rond vorstenkinderen kinderen is toch nog in ons gebleven. Daarom kijken we altijd nog met een speciale belangstelling naar foto’s, waarop prinsessen voorkomen, en beschouwen het als een gebeurtenis, indien we er één in levende lijven zien. Prinsessen komen ons voor als een bijzonder soort mensen kinderen, die bevoorrecht zijn en ver van ons lijken af te staan. Eigenlijk is het dan ook een verrassing telkens weer te constateren, dat onze prinsessen zo heel gewoon zijn. Uiteindelijk verschillen zijn eigenlijk in niets van onze kinderen. Het zijn echte kinderen, die we zien opgroeien als een eigen kroost. Juist omdat zij zo gewoon zijn, zijn ze ons zo dierbaar en noemen wijze “onze” prinsesjes.
Omwille van die gelegenheid voor de vier vorsten kinderen publiceren we traditiegetrouw ook dit jaar weer nog niet elders verschenen foto’s van hen. Deze en andere opnames zijn door koningin Juliana en prins Bernhard afgestaan voor Prinsessenkalender 1954 van de vereniging Pro Juventute die ijvert voor de belangen van het bedreigende kind.


 
 
Bron:De Katholieke Illustratie van 27 november 1953. 
Geplaatst door L.J.A.Bakker
http://www.grijsvuur.nl
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  


Kom in actie en deel ook uw Baarnse herinneringen op Groenegraf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten