donderdag 14 augustus 2014

Een Olifant voor € 16.000,00 ?


Olifant van € 16.000,-
lot no: 37
Op 2 oktober 2005 betaalde iemand € 16.000,00 voor een bronzen olifant op Sotheby’s veiling die werd gehouden in de paardenstallen van Paleis Het Loo. Het gaat hier om de olifantenverzameling van Prins Bernhard uit paleis Soestdijk. De opbrengst was bestemd voor het Wereld Natuur Fonds.Barbar lot no: 1
Al bij het eerste lot – het kramieken olifantje Babar met een kroontje op de kop– steekt Hans Schroten zijn nummer in de hoogte. ,,Ik heb eigenlijk vooral belangstelling voor de bronzen beeldjes, maar dat kroontje is wel bijzonder.” Babar gaat echter naar een andere bieder, voor € 2.200,-. Er gaat een golf van ach’s en oh’s door de uitpuilende galerij. Het beeldje is volgens de catalogus €10 tot €15 waard.

2 bronzen olifanten lot no: 2

De volgende ronde lijkt Schroten succesvol. Zijn bod van €1.700,- voor twee bronzen olifantjes (lot no: 2) met een kaarsenhouder op de rug is het hoogst van allemaal, maar veilingmeester Patrick van Maris van Dijk ziet hem over het hoofd en honoreert een lager bod. ,,Tja, u ziet, het gaat heel eenvoudig mis”, zo klinkt het verontschuldigend uit de verte.

Van Maris voelt de uitbundige sfeer haarfijn aan. In een opzwepend timbre moedigt hij de honderden die zich hebben ingeschreven, aan hun oranje, gele of groene kaarten in de hoogte te steken. Hij geeft bijnamen om de verschillende bieders uit elkaar te houden: de gele arm, oranje buiten, paraplu, wuivend geel. ,,Ik zwaai terug, we houden contact.” En hij prikkelt twijfelaars niet zomaar op te geven: ,,Het is voor de olifanten”.

Toch zijn er mensen die al snel de lange rijen klapstoeltjes verlaten. ,,We zijn weggestuurd, daar mogen alleen mensen met een oranje kaart zitten”, verklaart Ada van Allen uit Amsterdam, een gele kaart met nummer 435 in haar knuist geklemd. ,,Maar wij wisten niet dat je via het WNF een kaart kon reserveren. Nou ja, die mensen bieden ook veel te veel natuurlijk, daar horen wij niet tussen.” Haar dochter valt haar lachend bij: ,,Prins Bernhard ligt helemaal in een deuk daarboven. Dat zijn toch geen prijzen. Ja, het is goed besteed. Maar wij gaan lekker wandelen in het bos.”
 
groep olifanten lot no: 19
Juichend hamert Van Maris intussen een kniehoge bronzen jumbo af: € 8.500,-. Dat gaat zelfs Hans Schroten te ver. De Elburgenaar heeft inmiddels een plekje in de zon gezocht, beter in het zicht van de veilingmeester. Bij lot 19 –een groep van zes Indiase olifantjes– is het raak. Voor € 1.500,- wordt hij de nieuwe eigenaar.

Zijn vrouw waakt over de buggy met kind en werpt nog een zuinige blik in de catalogus. Niet nodig, zegt Schroten. ,,Als ik het niet kon betalen, zou ik het niet doen.” Hij is een ervaren veilingbezoeker. ,,In het voorjaar heb ik nog een paar originele Anton Piecks gekocht in Zwolle. Dit doe ik meer op gevoel. Bernhard fascineert me. Daags na de begrafenis ben ik naar zijn graf in de Nieuwe Kerk in Delft gaan kijken. En je ondersteunt hier ook een goed doel, al is dat niet de hoofdzaak.”

Serpentijnen olifant
 lot no: 63
Emotie speelt ook een hoofdrol wanneer het serpentijnen olifantje (lot no: 63) onder de hamer komt dat door koningin Beatrix aan de verzameling is toegevoegd. Een bieder blijft tot € 7.000,- fier overeind staan. Diverse keren lijkt het stuk hem te zullen toevallen. ,,Sla af, sla af”, roepen zijn omstanders als de veilingmeester pesterig lang wacht.Maar telkens doet iemand er op het laatste moment nog € 500,- bovenop.


Pendule in de vorm van een olifant
De veiling van de olifantenverzameling van Prins Bernhard heeft in totaal € 379.250,- opgeleverd. Het Wereld Natuur Fonds gaat het geld gebruiken voor bescherming van de regenwouden op Borneo. Veilinghuis Sotheby’s had de verzameling vooraf ingeschat op € 14.000,-. Het topstuk, een bronzen olifant, gesigneerd door kunstenaar A. Tremont, bracht € 16.000,- op. Een 30 centimeter hoge pendule in de vorm van een olifant
€ 11.000,-. De duizend beeldjes waren door koningin Beatrix en de prinsessen Irene, Margriet en Christina geschonken. Acht olifanten werden van de veiling geweerd omdat ze van ivoor of een beschermde houtsoort gemaakt bleken te zijn.

In totaal zijn bijna elfhonderd beeldjes geveild die naar 225 nieuwe eigenaren gingen. Iedere nieuwe eigenaar kreeg bij zijn aankoop een "Echtheidscertificaat". Hiermee werd bevestigd dat het lot afkomstig was uit de persoonlijke olifantenverzameling van Z.K.H. Prins Bernhard waarmee hij zich in zijn werkkamer op Paleis Soestdijk omringde. Een voorbeeld hiervan is  lot no: 7, een groep van 5 witte porseleinen olifantjes van diverse afmetingen (€ 800,-).5 witte olifantjes

Echtheidscertificaat no: 7
Lot no: 7
 

Kijkdagen Paleis het Loo


Veiling van de Olifanten 

Wilt u de veiling op video terugzien klik op: Veiling Paleis het Loo 2 oktober 2005
Leen Bakker
Geplaatst door L.J.A.Bakker

http://knipselsuitkranten.nl

http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter