woensdag 20 augustus 2014

Lettenmeijer in 'De Herinnering Blijft...'

Vanaf 23 augustus is weer een nieuwe aflevering van “De Herinnering Blijft…” te zien op RTV Baarn. Deze aflevering is opgenomen op de Brink. Een plaats in Baarn waar Marten Lettenmeijer vele herinneringen heeft liggen. Zijn grootvader begon 95 jaar geleden een zaak in rijwielen en motoren in de Nijverheidstraat. De zaak groeide uit zijn jasje en na enige tijd werd besloten om naar de Brink te verhuizen. Daar, op de hoek van de Hoofdstraat, waar nu appartementen en winkels zijn, groeide het bedrijf van Lettenmeijer verder uit tot de bekende FIAT-garage. Marten Lettenmeijer vertelt over dit bijzondere familiebedrijf.

Marten Lettenmeijer wordt geïnterviewd voor RTV Baarn
Het begon allemaal met grootvader Maarten Lettenmeijer. Hij was timmerman en werkte tot 1919 bij Pierson in Uytenbosch, maar toen hij daar op een gegeven moment schoenen moest gaan poetsen, ging hij weg en begon een zaak voor zichzelf. Het werd een rijwielhandel, met motoren erbij, in de Nijverheidstraat.

Er was veel werk, de zoon van Maarten (vader van Marten) kwam ook in de zaak werken en  zij werden compagnons. Marten ging nog naar school en daar bewaart hij niet zulke goede herinneringen aan. ”De school heb ik niet afgemaakt, ik sta op geen enkele schoolfoto en omdat ik stotterde hoefde ik ook niet in dienst.” Hij ging daarom naar Driebergen om het vak te leren, ging een jaartje naar Engeland en kwam toen ook in de zaak werken, die inmiddels op de Brink zat.

Het ging snel. Verhuur van auto's, uitbreiding van de garage, scooters kwamen erbij, een bezinepomp en natuurlijk de verkoop van auto's. De verplaatsing naar de Drie Eiken was een logisch vervolg op deze uitbreiding. En wie herinnert zich niet het Gat van Lettenmeijer op de Brink? Marten kijkt ook daar op terug en vertelt er zelfs bloemen te hebben gezaaid!

Ronald Lettenmeijer
Zoon Ronald, de vierde generatie Lettenmeijer, heeft nu de zaak op de Drie Eiken. Het 95 jarig bestaan van het bedrijf op 1 april is stilletjes voorbij gegaan. Maar uit het fotoalbum van Marten Lettenmeijer en uit het archief van Stichting Groenegraf.nl laat RTV Baarn u de foto's zien van de geschiedenis van dit familiebedrijf.
Deze serie van RTV Baarn wordt gemaakt door: Jan Andries Smit en Ans van Egdom van RTV Baarn, met hulp van Eric van der Ent van Stichting Groenegraf.nl

“De herinnering blijft”is van zaterdag 23 augustus t/m zaterdag 30 augustus te zien op RTV Baarn via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42, of via de stream op www.rtvbaarn.nl, YouTube en Facebook.
De uitzending is inmiddels geweest. Heeft u het gemist? Hieronder kunt u het nog eens terug kijken:Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

1 opmerking:

  1. Ed en Marty Vermeulen21 augustus 2014 om 13:22

    Verhalen over Baarnse familiebedrijven...leuk en interessant. Deze keer wel heel herkenbaar voor ons. Wij wonen al sinds 1967-68 op de Heemskerklaan naast drie generaties Lettenmeijer: Opa en Oma, Ronald en Cristel en Marten en zijn onvergetelijke, lieve en altijd opgewekte echtgenote Jopie. Het zal de lezer van Groenegraf.nl daarom niet verbazen dat onze eerste auto (1970) een Fiat 600 was. Zijn het merk altijd trouw gebleven...rijden nu in een Punto. We kijken uit naar de uitzending!

    BeantwoordenVerwijderen