woensdag 8 april 2015

70 jaar vrijheid bij RTV Baarn

De bevrijding van 5 mei 1945 wordt door alle media uitvoerig herdacht. Al aan het eind van de zomer 2014 kwamen een paar Baarnaars bij elkaar om de mogelijkheden van een goede herdenking van de bevrijding mogelijk te maken. Ans van Egdom, Jan Andries Smit, Bob van Delft, Eric van der Ent en Wim Velthuizen besloten er hun schouders onder te zetten voor het TV gedeelte. Zo is in de afgelopen maanden een bijzondere serie tot stand gekomen door Baarnaars over Baarn in de oorlogstijd.


Johan van der Flier wordt geïnterviewd in het koetshuis van Benthuijs door Ans van Egdom van RTV Baarn


Elke keer als het totale programma wisselt op woensdag en zaterdag, is er vanaf 11 april tot 6 mei een aflevering te zien. In de eerste is Johan van der Flier aan het woord. Hij vertelt zijn herinneringen aan het Benthuys, waar baron Van Heerdt woonde op zijn landgoed. De familie Van Heerdt bezat ook een landgoed bij Vollenhove met als woning het Benthuys. Het grote huis aan de Eemnesserweg kreeg ook die naam. In de oorlog werd het door de Duitsers gevorderd en de baron moest in een kleiner huis op het landgoed zijn intrek nemen. De baron schreef af en toe een dagboek over gebeurtenissen in Baarn in die dagen. Dat dagboek ligt bij de Historische Kring Baerne.

Tuinbaas Johannes Gijsbertus van der Flier (1908-1989)
Johan van der Fliers vader, Johannes Gijsbertus van der Flier (1908-1989), was als tuinbaas verantwoordelijk voor het landgoed, die functie betekende heel wat meer dan tuinman. In de uitzending vertelt Johan alsof het allemaal gisteren gebeurde. Dat komt goed uit, want RTV Baarn wil de kijkers met deze serie mee terugnemen naar die moeilijke jaren van 1940 tot 1945.

In latere uitzendingen komen anderen aan het woord, bijvoorbeeld Willemijn Petroff – van Gurp, die de concentratiekampen Ravensbrück en Dachau overleefde. Vanaf 16 april weet u door wie de kolenkelder van de Muisjes fabriek als slaapplaats werd gebruikt. In deze serie komt u ook meer te weten over enkele van onze Baarnse verzetshelden. Via de Baarnsche Courant blijft u op de hoogte van deze programma’s. Daar leest u ook van de andere activiteiten rond de herdenking en viering van de bevrijding, dit jaar 70 jaar geleden. RTV Baarn volgt dat op de voet, zowel via de radio als de TV.

“70 jaar vrijheid” is te zien op RTV Baarn via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42
 Of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten