zondag 12 april 2015

Gemeenteraad Baarn in 1946

door Eric van der Ent


In 1946 was de Tweede Wereldoorlog nog maar net afgelopen. Voor de oorlog was Jhr.Mr. Gerlach Cornelis Johannes van Reenen (1884-1973) burgemeester van Baarn. Hij trad aan in 1923 en hij moest in de oorlog, in 1942 aftreden. Hij werd opgevolgd door een aantal NSB burgemeesters die in de oorlog telkens korte tijd het ambt uitvoerden. Eerst was daar Hendrik Froonhof, daarna G.J.K. baron van Lynden van Horstwaerde en toen Ir. A.J. van der Hoeven. Bij de bevrijding in mei 1945 werd Van der Hoeven afgezet en burgemeester van Reenen weer geïnstalleerd als burgemeester. Op de schouders van een menigte werd hij het gemeentehuis binnen gedragen. Van der Hoeven, de laatste NSB burgemeester werd in 1948 veroordeeld tot anderhalf jaar detentie, gelijk aan zijn voorarrest. Tevens werd 7500 gulden van zijn vermogen verbeurd verklaard. Van Reenen, als held weer op het gemeentehuis gekomen zou tot september 1945 burgemeester blijven.

De gemeenteraad van Baarn in 1946

In 1946 werd Van Reenen opgevolgd door Mr. Frans Jabes van Beeck Calkoen (1905-1994). Van Beeck Calkoen kwam van Ouderkerk aan den IJssel waar hij burgemeester was geweest. Ook hij was in de oorlog vervangen en kwam direct na de oorlog weer terug als burgemeester van Ouderkerk aan den IJssel. Van Beeck Calkoen had rechten gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Hij trouwde met Jacomina Lucie Henriette de Jong Schouwenburg (1911-1935) en na haar overlijden met Agnes Margaretha barones Schimmelpenninck van der Oye (1908-1991). Hij zou maar liefst 24 jaar lang burgemeester van Baarn blijven. In 1970 werd hij opgevolgd door Mr. Jan van Haeringen.

Onlangs werd ik uitgenodigd door dhr. G.J. van Paridon en mevr. M. van Paridon-Groen om oude foto's te scannen. Zo'n uitnodiging sla ik uiteraard nooit af. Die avond heb ik mooie familiefoto's en foto's van oud Baarn, waaronder een paar mooie foto's van de boerderij van Van Paridon en het tolhuisje aan de Eemstraat. Tijdens die scan-sessie kwam ook een prachtige foto boven water van de gemeenteraad van Baarn uit. De foto is gemaakt door de bekende Baarnse fotograaf Jos. Zandvoort en op de foto is geschreven dat deze in 1946 gemaakt is. Ik heb het sterke vermoeden dat deze foto gemaakt is ter gelegenheid van de installatie van de nieuwe burgemeester Mr. Frans Jabes van Beeck Calkoen. De burgemeester is goed zichtbaar, in het midden met de ambtsketen om. De gemeentebode staat plechtig rechts achterin de hoek. Helemaal links zit Hendrikus Gijsbertus Groen (1900-1987), zoon van Hendrik Groen en Evertje Onwezen, vader van mevr. Van Paridon-Groen. Van een paar raadsleden weten we de namen. U vindt deze namen in onze beeldbank (klik hier). Daar vindt u dezelfde foto waarop de personen genummerd zijn. Van de meeste raadsleden kennen we de namen (nog) niet, maar mijn gevoel zegt dat onze bezoekers daarbij wel kunnen helpen. Kent u de namen van de raadsleden? Laat het ons dan alstublieft weten!

Nog een klein detail op de foto: rechts bovenaan hangt een vaandel met daarop het oude wapen van Baarn afgebeeld. Het huidige wapen van Baarn, dat met de bisschop is een poosje vervangen door het wapen met een paard met slaaf. Het (sappige) verhaal daarachter leest u hier.

Helpt u mee om de namen van de raadsleden boven water te krijgen?

Met dank aan dhr. en mevr. Van Pardion voor de prachtige foto.

Eric van der Ent


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter