dinsdag 23 juni 2015

3D beelden, hoezo modern?

door Eric van der Ent


Bij driedimensionale beelden denken we gelijk aan moderne technieken en spectaculaire effecten. Maar wist u dat men anderhalve eeuw geleden al bezig was om driedimensionale beelden te produceren? Nee, er waren nog geen bioscopen waar je met een futuristische bril naar een enorm scherm zat te kijken een waar je als het ware 'in de film' werd gezogen, maar driedimensionale foto's waren er al wel!Om foto's een driedimensionaal effect te geven werden er twee 2D foto's gemaakt van hetzelfde punt. De twee foto's werden gemaakt vanaf twee verschillende standpunten, meestal ongeveer 65 mm uit elkaar, ongeveer de afstand tussen beide ogen. De gemaakte foto's werden naast elkaar op een kartonnen kaart geplakt, een heel erg nauwkeurig werkje. Met een speciale kijker kon men dan de foto's bekijken. De kijker zorgde ervoor dat de beide foto's gezien werden als één afbeelding in 3D.

De stereofoto bovenaan in dit artikel 'scoorde' ik onlangs op marktplaats.nl. De foto is gemaakt in 1890 door Hertz'scher Photographie-Verlag Amsterdam. Het fotoatelier draagt de naam van Sophia Herz, geboren in 1852 in Rastatt (Baden) in Duitsland. In 1879 vestigt zij zich samen met Sigmund Löw (1845-1920) in Amsterdam om daar een fotoatelier op te zetten. Klik hier voor meer informatie over dit atelier.

Herkent u wat er op de foto is afgebeeld? Waarschijnlijk is dat moeilijk te zien. Hieronder plaats ik één van de foto's uitvergroot.


Als u goed kijkt ziet u een bekend hek achter de man die centraal op de foto is afgebeeld. Inderdaad, het is het hek dat we nog steeds op het Stationsplein in Baarn vinden. Het hek dat in 1873 is neergezet, op initiatief van Prins Hendrik. Het behoort bij het plantsoen op het Stationsplein. Het fungeerde als visitekaartje voor voor Baarn. Treinreizigers die Baarn kwamen bezoeken. Tegenover het hek was het prachtige hotel Zeiler te vinden. De rijke Amsterdammers door dit soort mooie ornamenten naar Baarn gelokt om hier hun dagjes uit te besteden.


De oude foto is genomen vanuit de Koningsweg richting Stationsplein. Rechts van de fotograaf was hotel Zeiler te vinden. Links de ingang naar de Stationsweg. Bij de man op de foto is een waterfontein te vinden. Die zal bedoeld zijn om paarden te laten drinken. Koetsiers reden af en aan van en naar het station en het hotel. De prachtige oude lantaarns hebben jarenlang op het Stationsplein gestaan.

Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten