dinsdag 2 juni 2015

5 mei 1945, Baarn is bevrijd!

door Eric van der Ent

Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat Nederland dit jaar 70 jaar bevrijd is. Dit jaar hebben we ongelooflijk veel informatie en beeldmateriaal toegestuurd gekregen over Baarn in oorlogstijd en de bevrijding van Baarn. Het is nu al juni en nog steeds publiceren we materiaal dat we de afgelopen weken hebben ontvangen over dit thema.

Deze foto, gemaakt door de Baarnse fotograaf Jos. Zandvoort kregen we toegestuurd van Corrie Overeem-van den Brink. De foto is afkomstig uit een album van haar oom Abraham Johannes (Bram) van Dijk (1917-2009). Enige tijd geleden publiceerden we al over de bijzondere onderduiker Piet, het paard van Gerrit Wegerif. Ook bij dat verhaal is een foto uit dit album gebruikt. Mevr. Overeem-van den Brink heeft ons nog meer heel bijzondere foto's uit het album gestuurd. Deze zult u in komende bijdragen nog gaan zien. Houd u onze verhalen dus in de gaten!

Deze foto is gemaakt op 5 mei 1945, precies, bevrijdingsdag. De foto is gemaakt op voor het Station Baarn, aan het Stationsplein. Afgebeeld zijn spoorwegmedewerkers samen met onze Canadese bevrijders. Een bijzonder moment in de geschiedenis van Baarn en Nederland.


Het zou geweldig leuk zijn als we kunnen achterhalen wie er op de foto afgebeeld zijn. Het zal moeilijk worden om de Canadezen te identificeren, maar van de spoorwegmannen zouden toch namen te achterhalen moeten zijn.

Hieronder ziet u nog twee uitsnedes uit de foto, waarop de gezichten beter te herkennen zijn. Helpt u mee?
Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

1 opmerking:

 1. Jurrie F. Bekker, Canada6 juni 2015 om 08:16

  Bedankt voor die foto.
  De soldaat die ik al lang zoek staat er niet bij.
  Hij was bij de North Nova Scotia Highlanders. Corporaal geloof ik.
  Hij kwam uit Nova Scotia en was van gemengd (neger) bloed. Heel kort (hij had extra dikke zolen onder zijn schoenen om hem een paar cm langer te doen lijken). Hij heette John B. Leggett. Wij noemden hem Oom Johnny. Wij woonden toen op Spoorweglaan 12A. John bivakkeerde met zijn maatjes in de villa naast ons. Dennenzicht, toen van de familie Schimmelpennick.


  Ze hadden een buiten keuken waar wij als kinderen 'bedelden' om doughnuts, die ze daar elke morgen bakten. Een van de officieren stalde zijn jeep in de achter serre van het huis. Ook hadden ze een poosje een koe, die aan een van de dennen in de achtertuin was vastgebonden. Wij kregen een keer wat melk aangeboden, maar die soldaat die het melken deed had er geen pan voor. Toen nam hij een groene vaas met wat verlepte bloemen er in. Die gooide hij weg en melkte zo in die vieze vaas. Hoewel we die melk graag wilden heeft m'n moeder het toch maar in de gootsteen leeg gegooid.  Voor ons kinderen was de hele oorlog en de bevrijding een groot avontuur. Voor onze ouders natuurlijk niet.
  Of we nu in de keuken van de moffen aten, of in die van de Tommies of Canadezen, maakte ons niets uit.


  Gegroet,


  Jur

  BeantwoordenVerwijderen