vrijdag 10 juli 2015

Beatles stuur ik de zaak uit ...?

Kapper
Bertus van de Steeg
Het is woensdag 20 oktober 1965 wanneer we op bezoek gaan bij kapper van de Steeg op de hoek van de Oosterstraat en de Sparrenlaan.

Geen haar op het hoofd van kapper Van de Steeg, dat er aan denkt, langharige tieners te knippen. Onverbiddelijk wijst hij al die pseudo-Beatles de deur van zijn gouden kapperszaak. "Ze moesten dat volk maar kaal scheren, daar knappen ze wel van op" vertelt de zeventigjarige Figaro. En daarmee is het voor hem basta, voor wat de moderne haardracht betreft. Al die langharige scheert de gouden haarsnijder over één en dezelfde kam: "Allemaal kapsonusgasten ..."


De zeventigjarige heer Van de Steeg - Bertus voor veel van zijn klanten - kapt, kamt en scheert nu al een halve eeuw in zijn eigen zaak. Vijftig jaar staat hij in het eenvoudige ingerichte winkeltje. Hoek Oosterstraat en Sparrenlaan. Daarvoor zat hij ook al zevenjaar met de handen in het haar: amper der­tien, leerde hij voor het eerst omgaan met het kappersgereedschap.
Twintig jaar oud, tikte hij het winkeltje op de kop. Een oudere barbier had er niet in kunnen bolwerken. Het liep niet storm en de Figaro stapte uit het tijdverdrijf naar het viswater, of het dorpskroegje schuin tegenover de zaak. Dat laatste nu heeft hem niet de das omgedaan.

Voetballen
Het cafeetje "van schuin tegenover" kon hij nogal gemakkelijk links laten liggen en zijn zaak ging dan ook al vrij snel lekker draaien. Van zijn klanten kwamen de meeste vanaf "de hei" Baarns oude woonwijk. Ze gingen bij Bertus onder het mes en vaak  ging het praatje over het voetballen. Alle voetballers werden op de korrel genomen. Discussies laaiden soms fel op en werden zo nodig voortgezet als de haren al lang op de vloer lagen. " Mooie tijd" verzucht hij. Nog altijd echter wordt het Baarnse voetbal onder de loep genomen. De kapper zelf raakt er niet over uitgepraat. Geen klantenslijmerij dat hij er over doorzaagt. Zelf zat hij een tijdje in  het Baarnbestuur (zijn neef is nu voorzitter; en staat hij al sinds een jaar en dag alle zondagen aan de krijtlijnen, rond het voetbalveld. De laatste weken zorgt het eerste van Baarn, met kanon Woudenberg voorop, weer voor veel spreekstof.

Welletjes
Volgend jaar hangt hij de kappersjas voorgoed aan de wilgen. "Het is welletjes na 57 jaar knippen en scheren" merkte hij op. De Figaro verkocht zijn zaak (niet aan een kapper) en kocht voor zichzelf een huisje waar hij vanaf volgend jaar juni met zijn vrouw gaat stilleven. Het doet hem geen pijn het bijltje er bij neer te leggen. Nooit zou hij het meer (net zo) overdoen, als hem nog een leven te wachten stond. "Niet dat ik er een greintje spijt van heb, maar er is voor een herenkapper niet veel te verdienen. In een dameskapsalon zit veel meer (belegd) brood.

Fooitje
Dertien jaar oud verkocht Bertus zich voor twee kwartjes per week: van 's morgens acht lot 's avonds half tien, op zaterdagavonden vaak tot na midder­nacht en dan ook nog gerust terugkomen op zondagmorgen. Moet je nu mee, komen, een bediende is haast niet meer te betalen. "Kreeg je een stuiver fooi, dan sprong je huizen hoog ... ", ver­trouwt hij ons toe.

Voor de zoveel duizendste keer
Het schelletje gaat, voor de zoveel duizend en zoveelste keer stapt er weer iemand de barbierswinkel binnen. De zeventigjarige Bertus van de Steeg hijst zich weer in de kappersjas. Voor de zoveel duizendste keer. Nog een dik een half jaar.
Dat is het kappersechtpaar met alle kinderen + aangetrouwd. Staand 2e van links
is Cees van de Steeg.

Met dank aan de zoon van Cees van de Steeg uit Baarn voor het verhaal.Leen Bakker

Geplaatst door L.J.A.Bakker

http://ljabakker.magix.net/website


http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten