zondag 12 juli 2015

Dovenvreugd in Baarn

door Eric van der Ent


Af en toe vertel ik wat over een bijzonder pand in Baarn. Niet omdat ik er zoveel over weet, in tegendeel, ik weet juist te weinig over Baarn's bijzondere gebouwen. Maar het mooie van ons weblog is dat bezoekers kunnen reageren en hopelijk kunt u aanvullende informatie en beeldmateriaal geven.

Een prachtige oude foto van de villa uit de tijd dat het nog particulier bewoond werd.

Hier heet de villa inmiddels Dovenvreugd
Dit keer plaats ik een mooie oude foto van een villa in Baarn: 'Dovenvreugd'. Deze villa is rond 1905 gebouwd en staat aan De Beaufortlaan 6. Een vreemde naam, 'Dovenvreugd', maar de naam heeft een bijzondere achtergrond.

Als u nu bij de villa gaat kijken zult u zien dat het vrijwel helemaal door begroeiing aan het zicht onttrokken is. Dat was vroeger wel anders. Op de mooie oude foto ziet u dat er maar een paar bomen omheen stonden en de villa was in zijn volle glorie te bewonderen. Zoals alle villa's in Baarn werd ook 'Dovenvreugd' in eerste instantie voor een particulier gebouwd. Als u in de oude adresboeken kijkt op onze site kunt u zien wie de villa door de jaren heen bewoonden (klik hier). Ongetwijfeld waren dat families met een gevulde portemonnee.
Een recente foto van de villa, verscholen in het groen
In 1953 werd het allereerste verzorgingstehuis voor oudere doven en slechthorenden. Initiatiefnemers waren dhr. C. Timmer, toenmalig voorzitter van de Nederlandse Christelijke Bond van Doven (NCBD) en onderwijzeres mevr. Vertregt-Oussoren, een onderwijzeres van instituut voor doven 'Effetha' in Voorburg. Ze organiseerden een grootscheepse inzamelingsactie binnen de NCBD. Er werd ruim 26.000 gulden bij elkaar gebracht. Van dat geld werd de villa aan De Beaufortlaan 6 aangekocht en de villa kreeg de naam 'Dovenvreugd'. Tot 1972 zou het de functie van woonhuis voor doven en slechthorenden behouden. De villa was inmiddels te klein geworden en het instituut verhuisde naar Ede. De villa werd toen betrokken door een handelsonderneming.Dit is de summiere informatie die ons bekend is over villa Dovenvreugd. Weet u meer over deze villa te vertellen of heeft u mooie oude foto's van deze villa? Laat het ons weten. We vullen deze informatie graag aan.Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten