woensdag 8 juli 2015

In het verleden ligt het heden, Albert Heijn aan de Eemnesserweg

'In het verleden ligt het heden'. Dit nemen we hier wel heel erg letterlijk. Van Gregory Lovett ontvingen we een prachtige serie door hem gecreëerde impressies van Baarnse plekken. Deze impressies zijn stuk voor stuk ware kunstwerken waarin het heden en het verleden samenkomen. In elke afbeelding ziet u beelden uit het heden en het verleden samenkomen. De komende tijd zult u verschillende keren getrakteerd worden op zo'n mooie creatie van Gregory Lovett.


In deze tweede aflevering trakteert Gregory u op een mooie afbeelding van het Albert Heijn aan de Eemnesserweg in Baarn.

U herkent natuurlijk het moderne winkelpand aan de Eemnesserweg. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd hier een voor die tijd al enorme supermarkt van Albert Heijn gebouwd. Het was in die tijd ook de grootste Albert Heijn van Nederland. Hoewel het winkelpand verschillende keren is uitgebreid is het al lang niet meer de grootste van Nederland. Voordat er een Albert Heijn op die plek gebouwd werd stond op deze plek een prachtige villa van notaris Maria Carl André Arthur Hermann Römer (1889-1961). Eeuwig zonde dat er toen voor gekozen is om die villa te slopen, maar zo gaat dat helaas. Gregory heeft de foto van de huidige situatie gecombineerd met een oude ansichtkaart van dezelfde plek. Het rechter gedeelte van de Albert Heijn is het oude pand van Albert Heijn. Zoals u ziet werd er in die tijd nog gewoon pal voor de ingang van Albert Heijn geparkeerd.

Vlak naast de winkel stond de oude villa op de hoek met de Dalweg. De naam van deze villa was "Villa Belsito". In de oorlog was de villa een plek waar N.S.B.-ers vaak bij elkaar kwamen. Vele Baarnaars liepen daar om die reden met een boogje omheen. In 1970 stond de villa op de nominatie om gesloopt te worden. Op een koude winterdag in februari 1970 besloot een aantal medewerkers van het slopersbedrijf om in de kelder van het pand wat sloophout aan te steken. Dat ging mis. Het gebouw vatte vlam en dat was het einde van de villa.

Helemaal rechts ziet u nog net "Villa Trianon" op de andere hoek met de Dalweg. Dat pand is daar nog steeds te vinden.

Meer lezen over dit stukje Eemnesserweg? Klik hier en hier voor verhalen die ik eerder schreef over deze plek.

Binnenkort: In het verleden ligt het heden, brood- en banketbakkerij 'De Korenaar' aan de Brinkstraat.

Met dank aan Gregory Lovett voor zijn toestemming voor het gebruik van deze prachtige afbeelding.


Eric van der Ent


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen