donderdag 2 maart 2017

De Zwaluw 70 jarig bestaan

De postduivenvereniging "De Zwaluw" is opgericht op 1 augustus 1911. Ik kwam het navolgende artikel tegen tijdens hun "70 jarig bestaan" in 1981.
 
Zaterdag 24 oktober a.s. gaat de Baarnse postduivenvereniging "De Zwaluw" haar 70-jarig bestaan vieren. Wie de club daarmee wil feliciteren is van harte welkom op de receptie, die zaterdagmiddag van 15 tot 17 uur in het eigen verenigingsgebouw (Weteringstraat 69) zal worden gehouden. Bij "De Zwaluw" zijn ze bijzonder trots op de bijna 3000 duiven, die de leden samen - 47 van hen nemen actief deel aan wedvluchten en tentoonstellingen - bezitten.. Maar ook natuurlijk op dat eigen clubgebouw, dat dankzij onnoemelijk veel zelfwerkzaamheid en inzamelingsacties gerealiseerd kon worden. Geheel met eigen middelen en eigen handen (zonder één cent subsidie) tot stand gebracht.
Wat die historie betreft weet men niet zeker meer, of een schuur bij een van de leden in de Gaslaan het eerste clubgebouw geweest is. Anderen zeggen dat daar de Brink nog als verzamelplaats  aan vooraf gegaan is. Daarna kwam in ieder geval het houten keetje in de Lindenlaan tot omstreeks 1950, toen de toenmalige voorzitter A. Beumer aan de Weteringstraat grond en een bescheiden gebouw met zijn leden wist te stichten.

In de tweede helft van 1971 werd dat gebouw uitgebreid tot de huidige grootte. Ook al weer volledig met eigen zelfwerkzaamheid. Een voorbeeld voor vele andere verenigingen, ook in ons dorp. Een hoofdrol speelt dit gebouw natuurlijk als verzamelplaats bij de wedvluchten, die in het vliegseizoen wekelijks (en soms vaker) gehouden worden. Maar er zijn ook nog de vergaderingen, de jaarlijkse feestavond en in de winter de tentoonstelling.

Er is in de loop der jaren, wel wat veranderd bij deze hobby, waaraan overigens iedereen zijn plezier kan beleven. Vroeger werden de duiven in rieten manden met de bakfiets naar het station gebracht en daar op de trein naar Utrecht gezet. In de Domstad werd dan verzameld voor de vlucht. Nu worden die duiven met een container voor 8000 van deze vogels de nacht tevoren in Baarn afgehaald. Terwijl deze wagens de duiven ook naar de losplaats rijden !

"De Zwaluw" is een club van zondag vliegers, die tegenwoordig evenwel op zaterdag vliegt. Verschil met vroeger is ook, dat door Baarn nu in die afdeling M in plaats van L gevlogen wordt. Dat betekent  in plaats van de Gooise afdeling (Hilversum, Laren, Bussum) nu de oosterburen, of wel Soest, Amersfoort, Zeist, Nijkerk, Hoevelaken en Spakenburg. Gebleven is wel dat zij alleen met postduiven te maken hebben.

Nu hebben de leden allemaal ook een eigen klok. Terwijl er vroeger op de Brink een moederklok stond, waarheen men zo snel mogelijk met de ring moest lopen of fietsen. Het is een echt gebeurd verhaal, dat een lid in die jaren een vroege duif binnenkreeg en vol enthousiasme met de ring in de mond op de fiets naar de Brink rende. In zijn opwinding slikte hij even wel onderweg de ring in.
Met de zusterverenigingen in Baarn heeft "De Zwaluw" een bijzonder goede verstandhouding. Vroeger werd min of meer volgens een indeling van Baarn gewerkt ( ,,De Pool" is bijvoorbeeld ook in de Ericastraat gevestigd), maar dat speelt nu geen rol meer.
Wel typisch "De Zwaluw" was die jeugdafdeling, waarover men beschikte. In de jaren van de Ruyter en van Beek bloeide de zwaluwjeugd als nooit te voren. Niet alleen beschikte men over zo'n 'kleine 30 jeugdleden, zeker 10 jaar achtereen stond men er mee aan die top in Nederland. In Rotterdam (eerst Blijdorp, later Ahoy) sleepte men de hoogste prijzen weg.
Nu is die afdeling tot slechts 4 leden geslonken, de jaarlijkse ontmoeting vindt thans trouwens plaats in de Veemarkthallen in Den Bosch. Wel heeft men aan die speciale afdeling te danken gehad, dat veel jeugd in de afgelopen jaren naar de senioren "doorstroomde". Wat een vergrijzing van de vereniging voorkwam. Toch wordt met weemoed teruggedacht aan die grote jaren van de Zwaluwjeugd.
De vereniging telt twee ereleden : P. van Essen en K. v.d. Kamp. Eerstgenoemde is het langst lid van de vereniging. Hij behoorde 70 jaar geleden niet tot de oprichters, maar was er wel al gauw bij. Zodat hij een van de overgeblevenen van het eerste uur genoemd mag worden. Daarnaast telt "De Zwaluw" nog 3 leiden van verdienste.

In de loop van liefst 70 jaren heeft de vereniging natuurlijk heel wat bekende' bestuursleden gekend, Een Jaap de Ruijter, H. v.d. Veer, eerste voorzitter in 1911 en geen familie van Jaap v.d, Veer, die ook lange tijd de club leidde. Beumer noemden we al, maar ook van Dijk, P. v.d, Kamp, G. van Dijen en niet te vergeten C. Schot. Die nu alweer 10 jaar voorzitter is, mogen in zo'n rijtje zeker genoemd worden.                                                                               Het Zwaluwbestuur in 1981

Geplaatst door L.J.A.Bakker 


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten