maandag 13 maart 2017

Die gezelligheid minden, zij zullen het weer vinden en zich er aan binden “Onder de Linden”

door Cees Roodnat


Plan ‘De Lindenhof’
Aan de Hoofdstraat zijn, aldus de folder, 3 riante stadsvilla’s en 7 sfeervolle hofwoningen verrezen en bijna betrokken. Weer een ‘rotte kies’ minder in ons dorp. Als uw moeder u vóór de oorlog naar deze plek stuurde voor een pond suiker, bedoelde ze vast de kruidenierswinkel van van Dapperen, met die fraaie linden ervoor. Of ze bedoelde wat later in het zelfde pand het z.g. ‘Amsterdamse winkeltje’. Of, toen ook dat verdween, het café ‘Onder de Linden’ van Van Uden. Nu moest u er waarschijnlijk uw vader ophalen die, (Ik ben zó terug!) effe sigaretten was gaan halen.

Kruidenierswinkel van Van Dapperen, later ‘De Amsterdamsche Winkel’

1939 - Oorlogsdreiging en mobilisatie. Ook in Baarn, (in het Nuts- gebouw aan de Burg. Penstraat) worden soldaten ingekwartierd. Van huiselijkheid of vertier is daar weinig sprake. Café ‘Onder de Linden’ wordt in no-time tot soldatenkantine omgetoverd, waar de mannen een warm tehuis vinden bij uitbater Piet Koops die het ze aan niets laat ontbreken. Hier kunnen ze hun biertje drinken, klaver- jassen, biljarten. Een paar artistiekelingen sieren zelf de muren op met vrolijke wandschilderingen.  Dat het er gezellig toegaat blijft ook voor niet-soldaten, waaronder veel jonge meiden in Baarn niet lang verborgen. Als vliegen op de stroop of als Trees op haar Canadees na de bevrijding, zoeken zij het gezelschap van die stoere uniformen. Er wordt wat afgekletst, geflirt, gedanst of ‘blokjes om’ gegaan in die dagen. Maar als de oorlog uitbreekt is het al weer uit met de pret. Soldaten worden ingeruild voor jongens van de Opbouwdienst en als ook die in 1941 verdwijnen word de ‘kantine’ weer café. Koops blijft er de scepter zwaaien, biedt nieuwe gasten naast versnaperingen ook logies en ontbijt, en laat op de bovenverdieping Vereniging ‘Oosterhei’ toneelspelen en ‘Concordia’ muziek maken. Het café is in de oorlogsjaren één van de middelpunten van het Baarnse vertier.

Militair tehuis ‘De Cantine’

Het interieur met wandschildering
Na de oorlog koopt Koops het oude hotel-restaurant ‘De Pauw’ (waar nu Garage Kooi staat te verkrotten) er nog bij, heft dat na een jaar op en laat de vergunning naar het café in de Hoofdstraat overzetten, dat nu Restaurant ‘Onder de Linden’ gaat heten. Veel besturen van clubs en verenigingen vinden er hun clubhuis. Hengelaarsbond ‘De Snoekbaars’, de biljarters van ODL, ‘Dudok de Wit’, Supporters- vereniging ‘Blauw-Geel’ en vele anderen. In 1952 koopt Rinus van der Heiden de zaak, om die in dezelfde geest voort te zetten. Hij breidt de overnachtingsmogelijkheden verder uit en bouwt in ‘58 aan de achterkant nog zalen aan, ter verhuur aan verenigingen. Toch kunnen van der Heiden (en later de familie Burgman) niet voorkomen dat eind jaren zeventig de uitspanning verder in het slop raakt en in 1981 zelfs word gesloopt.

Hotel-Restaurant- Bowling ‘Onder de Linden’

Eigenaar Burgman, die al jaren met andere plannen voor Onder de Linden rondloopt besluit op diezelfde plek een nieuw horecabedrijf te laten verrijzen. Een hypermodern bowlingcentrum (6 banen) met eigen bar- en zitgedeelte. Op de begane grond een sfeervol café-restaurant met bar, biljartgedeelte, bedrijfskeuken, met lift voor hap en slok bij de bowlingbanen. Achter het café-restaurant nog een grote zaal voor recepties en partijen. Op de tweede verdieping 12 hotelkamers. Er achter een parkeerplaats. Links ervan een privéwoning voor manager Jan Burgman. November 1982 wordt het fraaie complex geopend. Naam: Hotel Royal. Maar wat fraai is blijft dat niet en elke formule wordt sleets op den duur. Dus wordt in 1996 Thijs Blom eigenaar. Hij vernieuwd en transformeert de boel totaal in een grillroom annex zalen- complex onder het motto: Veel vlees voor weinig geld! Met een ‘kasteel-sfeertje’, een fraaie wandschildering plus spreuk (zie boven) hoopt Thijs de knusse sfeer van weleer weer tot leven te wekken. Tot na de eeuwwisseling lukt dat nog, daarna liggen er nieuwbouwplannen op de loer. Die gaan nog even de ijskast in vanwege de stagnerende woningmarkt, maar dan is het gedaan met het complex. Leegstand en sloop volgen. Al eerder, in 2014, verdwenen het huis en glas in lood-bedrijf van H. Leur en diens buren op de nrs. 3 en 5, waarmee nu dus alles wat zich ooit tussen Hema en voorheen van der Giessen (groenten en fruit) bevond verleden tijd is geworden.


De bewoners van de Lindenhof en omwonenden zullen voortaan van dansmuziek en het geklots van bowlingballen verschoond blijven. Waar blijven die nieuwe linden?

Cees Roodnat













Dit verhaal verscheen op maandag 13 maart 2017 in de Baarnsche Courant  in de rubriek

  ’Vandaag is morgen alweer gisteren (bruggetjes naar vroeger)’

Deze rubriek is een samenwerking tussen de Historische Kring Baerne en Groenegraf.nl    







Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. 

Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn verhalen? 
Kom in aktie en stuur ons uw oud Baarn verhaal!