vrijdag 10 maart 2017

ALS STENEN KUNNEN PRATEN: De Florabioscoop bij RTV Baarn

Een film kun je hier in Baarn alleen nog zien in de Speeldoos. Maar de oudere Baarnaars herinneren het zich vast nog wel: de FLORA BIOSCOOP in de Laanstraat. Als je bij de Trekpleister omhoog kijkt, zie je het bord nog met de naam. In 1930 kreeg aannemer Willem le Duc van Geert Visser de opdracht om de Flora bioscoop te ontwerpen en te bouwen. Het werd een prachtige bioscoop met ook een groot podium waar voorstellingen gegeven werden. Jarenlang nam Flora een centrale plaats in de Baarnse gemeenschap in, maar toch moest er eind 1972 het besluit worden genomen de bioscoop te sluiten. De komst van de TV, de invoering van de BTW en de tegenwerking van de Gemeente eisten zijn tol.

Willem van der Burg heeft de originele tekeningen nog die zijn opa van de bioscoop maakte. Hij vertelt in deze RTV uitzending over de bouw, die slechts 6 ½ maand duurde en ook de kosten: 34.000 gulden plus 5.000 gulden voor een tussentijdse aanpassing! De opdrachtgever, Geert Visser, had meerdere bioscopen. Onder andere In Hoorn en Hilversum. Bijzonder was dat ze allemaal Flora heetten en dat de inrichting ook bijna allemaal hetzelfde was. Zijn zoon Ab ging met zijn gezin boven de bioscoop wonen.


Jaap en Malu Visser vertellen over hun jeugd in de bioscoop. Moeder zat meestal achter de kassa en hield de leeftijd van de bezoekers goed in de gaten. Vader ging in Krasnapolsky zelf de films uitzoeken, die dan door Jacobsen, de operateur werden vertoond. Jaap en Malu moesten meehelpen. Maar er was ook personeel. Witteveen was de portier, hij opende de deur en wees de weg. Heinz Onkels en Johannes Josephus Veltman brachten de mensen dan naar hun plaats. En buiten, opzij van de bioscoop, beheerde Toon van Paridon de fietsenstalling.

Er werden de nieuwste films vertoond en ook de prinsesjes waren met hun moeder regelmatig in de bioscoop te vinden. Met Koninginnedag was er Cineac. De hele dag was er dan een doorlopende voorstelling. Maar vooral op de jeugdfilms op de zondagmiddag kijkt Ed Vermeulen nog graag terug.
Op een gegeven moment doet de televisie zijn intrede. De bioscoop krijgt het door de invoering van de BTW moeilijk. Hans Smeekes begint een filmclub, maar dat is niet voldoende. Geprobeerd wordt in het weekend een nachtvoorstelling te geven. De familie Visser krijgt van de Gemeente wel toestemming om de bioscoop van 12.00 tot 12.01 uur open te stellen, maar wel met de opmerking erbij dat de bezoekers dan wel weg moeten zijn.



Moeder Visser besluit naar de Gemeente te gaan om subsidie aan te vragen. De opmerking “dat supermarkten toch ook geen subsidie krijgen als het niet goed gaat” maakt haar zo kwaad dat ze thuis de telefoon pakt en de bioscoop te huur zet. Met kerst 1972 sluit Flora haar deuren.

Beneden in het pand is nu de Trekpleister gevestigd, de bovenverdieping staat leeg.
Buro Bouwmanagement Baarn van Jan Kuijer heeft buiten de stenen gevoegd en het bord hersteld met de naam FLORA. Dat is nog het enige zichtbare dat aan onze Baarnse bioscoop herinnert.


Deze aflevering van “Als stenen kunnen praten” is gemaakt door Eric van der Ent, Jan Andries Smit en Ans van Egdom en wordt vanaf zaterdag 11 maart 2017 uitgezonden.
De uitzendingen van RTV Baarn zijn te zien via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nl, YouTube en Facebook.
Ook via Xs4all en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626 ; en via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125.


Deze aflevering van “Als stenen kunnen praten” is gemaakt door Eric van der Ent, Jan Andries Smit en Ans van Egdom en wordt vanaf zaterdag 11 maart 2017 uitgezonden.


De uitzendingen van RTV Baarn via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook of via het digitale pakket van Ziggo kanaal 42. Ook via Xs4all en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626 ; en via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125.



Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. 
Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter


 Kom in actie en deel ook uw Baarnse herinneringen op Groenegraf.nl