donderdag 7 juni 2018

5. Verhalen over Oud Baarn "Oosterschool gaf les in een iglo"

Oosterschool gaf les in een iglo

De winter is in Nederland nog niet echt aangebroken, maar misschien krijgt u door de hier getoonde foto’s toch een beetje ‘witte-kerst’ gevoel. Deze foto’s zijn gemaakt op 23 februari 1956 en gepubliceerd in vele (landelijke) kranten.
Zelfs in sommige internationale kranten werd geschreven over deze ludieke gebeurtenis. In 1956 hadden we een echte winter. Dat blijkt wel uit deze foto’s. De iglo is gebouwd bij de Oosterschool in Baarn en niet voor niets. De school zat te krap in zijn jasje en moest uitgebreid worden. Een urgentieverklaring voor de bouw van een lokaal voor voortgezet lager onderwijs was door het ministerie van onderwijs, kunsten en wetenschappen al verschillende keren geweigerd.


Dit zette de onderwijzers en de leerlingen van de Oosterschool ertoe om zelf een lokaal te bouwen met materiaal dat op dat moment voldoende op voorraad was: sneeuw! Veertig kinderen hebben er een middag hard aan gewerkt. Het resultaat was een gebouwtje met een binnenafmeting van vijf bij vijf meter. Het gebouw werd voorzien van een raam en deur en op de ‘buitengevel’ werd een bordje met de naam ‘Oosterschool (noodgebouw)’ bevestigd. Nadat er banken in de iglo geplaatst werden konden twintig leerlingen, dik aangekleed met jassen, dassen en mutsen, plaatsnemen en werd er daadwerkelijk les gegeven.
 
In een artikel in ‘De Waarheid’ worden nog wat namen van leerlingen genoemd: Henny de Bree, Ansje Bon, Coby Bon, Grietje Dekkers, Ineke de Groot, Rolie van Heck, Sietie van der Ent. Misschien lezen deze oud-leerlingen dit stukje en kunnen ze nog wat herinneringen delen. Dat ook internationaal aandacht besteed werd aan deze ludieke actie blijkt wel uit het feit dat dahliakweker Bruidegom, die veel internationale klanten had, krantenartikelen uit Zuid Afrika kreeg toegestuurd waarin over de iglo in Baarn geschreven werd.


Op de onderste foto ziet u in het raampje een meisje met hoofddoek. Dat is Ans van Wilsum, bij u bekend als Ans van Egdom, presentatrice bij RTV Baarn.

Geplaatst door L.J.A.Bakker

http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  

1 opmerking:

  1. Ik (dochter van Coby Bon) zal dit artikel van de week even voorleggen aan haar. Kijken wat er nog naar boven komt. Ze zal het zeker leuk vinden.

    BeantwoordenVerwijderen