zaterdag 9 juni 2018

Wie, wat, waar: Spoorstraat


Speurder, de speurhond van Groenegraf.nl
Vandaag is een nieuwe uitzending in de rubriek Wie, Wat, Waar? bij RTV Baarn gestart. De rubriek is een samenwerking met Stichting Groenegraf.nl. U kent inmiddels onze speurhond "Speurneus". Tijdens de uitzending van de rubriek Wie, Wat, Waar? graaft Speurneus telkens een foto van Groenegraf.nl op. Wij hopen dan dat de kijkers van RTV Baarn en de volgers van Groenegraf.nl de vragen die we hebben over de foto kunnen beantwoorden.
Joost van Opijnen had voor ons een leuke vraag: Waarom heet de Spoorstraat in Baarn Spoorstraat? Het station is maar een paar honderd meter verwijderd van deze straat, maar echt aan het spoor ligt het niet. Is het soms vernoemd naar de bekende Generaal Spoor? Het vreemde is dat het stukje Spoorstraat bij de Prins Hendriklaan vroeger Beukenlaantje heette. We hebben een mooie ansichtkaart waarop de villa op de hoek Prins Hendriklaan / Spoorstraat op afgebeeld is en daar staat inderdaad Beukenlaantje op vermeld. Logischer was geweest als men dat stukje Parkstraat genoemd hadden. Het ligt immers in het verlengde van de Parkstraat.
In 1874 kregen veel straten in Baarn hun huidige naam. In een krantenbericht uit februari 1874 worden de nieuwe straatnamen bekend gemaakt. In dat bericht wordt echter aangegeven dat de Spoorstraat zal lopen vanaf hotel Ronge tot aan het station. Hotel Ronge is het huidige hotel de Promenade, of tegenwoordig Cosa. Het betreft hier dus de Amalialaan. Het zou inderdaad logisch zijn om deze laan Spoorstraat te noemen. De Amalialaan loopt inderdaad naar het spoor.
Al met al een vreemd verhaal. De vraag is dus: Hoe komt de Spoorstraat aan zijn naam?

Wat we precies willen weten leest u op onze site via deze link, of bekijkt u op RTV Baarn. De uitzending blijft ook te zien op onze site via deze link. Op die plek kunt u gelijk ook uw reacties plaatsen.

We zijn heel erg benieuwd of u ons kunt helpen!
RTV Baarn via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook.

Op onze site is deze rubriek te volgen via www.groengraf.nl/wiewatwaar

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten