maandag 25 juni 2018

Een stukje geschiedenis voor even weer zichtbaar

door Eric van der Ent


Zoals altijd heeft Ed Vermeulen, u kent hem van zijn verhalen in ons weblog, oog voor detail. Hij wees me op een stukje geschiedenis dat voor even weer zichtbaar is in de Laanstraat in Baarn. "Wees er snel bij met je fototoestel, anders is het weer verdwenen!", waarschuwde hij. Dus snel op de fiets gesprongen en het voor onze volgers vastgelegd. Het gaat om prachtige glas-in-lood-ramen in het pand van drogist DIO aan Laanstraat 34. Deze ramen kwamen te voorschijn door een verbouwing die momenteel uitgevoerd wordt. Als u de vensters wilt bekijken, zult u er snel bij moeten zijn want waarschijnlijk zullen ze snel weer verdwijnen achter een nieuwe, moderne voorgevel.

Laanstraat, nabij de Teding van Berkhoutstraat. Links de drogisterij van Jan Gerritse. Helaas hangen
grote zonneschermen voor de glas-in-lood-ramen, maar achter deze schermen
moeten de mooie ramen te zien zijn geweest

Op Laanstraat 34, naast het nieuwe pand van apotheek Julius, zit al sinds mensenheugenis een drogist. De eerste drogist die ik me kan herinneren is drogist Meijers. Hij sloot zich aan bij de DA-keten. De DA Retail Groep (landelijke DA) ging in 2015 failliet, maar DA Baarn werd overgenomen door DIO Kok. Ook DIO Kok is nu uit Baarn vertrokken. Voor DIO en DA waren er vele drogisten in het pand naast de nieuwe apotheek Julius gevestigd. In de jaren dertig drogisterij en verfwaren Jan Gerritse,  na zijn overlijden in 1936 tot  in de jaren veertig werd de zaak voortgezet door zijn weduwe Antje Gerritse-Snel. Vanaf 1948 drogist F.G. Witteveen en in de jaren vijftig en zestig drogisterij-parfumerie A. van den Brink.

Wijnja, handelaar in galanterieën, de buurman.
Ook hier mooie vensters.
Helaas hebben we geen mooie oude foto van de drogisterij waarop de oude glas-in-lood-ramen zichtbaar zijn, maar wel van het naastliggende pand waar Wijnja zijn handel in galanterieën dreef. Ook dat pand had van die mooie vensters.

Hieronder een paar foto's van de vensters zoals ze nu zichtbaar zijn. We kunnen er (nog even) van genieten.

Tot onze schrik werden de glas-in-lood-ramen een paar dagen nadat we deze foto's plaatsten weg gehaald. Gelukkig verzekerde de eigenaar ons dat de ramen opgeknapt zouden worden en daarna weer terug geplaatst.

Update 29-1-2019

De glas-in-lood-ramen zitten weer op hun plaats. Wat een prachtige voorgevel is het geworden. Hulde.
Hieronder de foto's.Let ook op de bovenverdieping. Ook daar zijn mooie raampjes te zien.


John Kappers heeft nog een mooie ansichtkaart voor ons waarop de originele glas-in-lood-ramen te zien zijn. Prachtig! Bedankt John.
Eric van der Ent
Bent u geïnspireerd geraakt door dit oud-Baarn verhaal en wilt u zelf eens wat 
schrijven voor onze website? Stuur uw verhaal dan
 per email aan groenegraf.baarn@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten