vrijdag 4 januari 2019

Een beetje drama, maar er is ook goed nieuws!


door Eric van der EntAllereerst wil ik iedereen namens alle vrijwilligers van Groenegraf.nl een fantastisch 2019 toewensen. Iedereen die onze activiteiten steunt, als donateur of vrijwilliger, of gewoon als bezoeker van onze website, bedankt!

We mogen stellen dat 2018 voor ons een geweldig jaar was. Dat blijkt uit de vele reacties die we mogen ontvangen van bezoekers. Dat zijn zoveel reacties dat we moeite hebben om ze snel te beantwoorden of te verwerken. We hopen op uw begrip en werken eraan om zo snel mogelijk onze achterstand in te halen.

Het jaar 2018 was een mooi jaar, dat schreef ik al, maar eind 2018 kregen we ook een behoorlijke domper te verwerken. Onze mooie website werkte opeens niet meer. De pagina's werden nog getoond, maar de verbinding met de databases, vol met een enorme hoeveelheid gegevens over oude Baarnaars, was weg. Een website over oud Baarn zonder gegevens over oude Baarnaars is natuurlijk niets. De oorzaak ligt in de taal waarin de site geschreven is. Ik wil u de technische details besparen, maar even een korte uitleg:

Onze site heb ik geschreven in PHP en MySQL. De versie van de taal PHP was 5.6. Dat is een oudere versie van PHP. Hierdoor werd onze site steeds gevoeliger voor inbraak van buitenaf. Hackers dus. Om dit probleem tegen te gaan zijn er allerlei aanpassingen gedaan in de PHP codering.
De recente versie is PHP7.1. Onze provider heeft (overigens terecht) besloten om PHP5.6 niet meer te ondersteunen en PHP7.1 en hoger te activeren. Hierdoor moet de code van vrijwel alle pagina's herschreven worden. Een enorme klus. Het goede nieuws is dat de site gedeeltelijk gerepareerd is. Veel functies werken weer, zoals de database begraafplaatsen, oude adresboeken van Baarn, oude regionale kranten. Maar veel pagina's werken nog steeds niet, bijvoorbeeld de beeldbanken, het inlogsysteem voor bezoekers met een account en het gedeelte waarin onze vrijwilligers gegevens in de databases kunnen invoeren. Dit alles heeft één voordeel: Als alles gerepareerd is dan is de site weer toekomstbestendig en kan het weer jaren voort.

Het oplossen van de problemen op onze site heeft prioriteit nummer 1. Dit betekent dat de vele vragen en opmerkingen die dagelijks in onze mailbox binnenstromen even moeten wachten. Ik hoop op uw begrip hiervoor.

Ik wil eindigen met goed nieuws. De afgelopen maanden hebben we heel hard gewerkt aan een nieuwe functionaliteit op onze site. Eigenlijk hadden we die al in december willen lanceren, maar de problemen op onze site gooiden roet in het eten. Maar vanaf vandaag is hij er:

Altijd al willen weten hoe Baarn er vroeger uitzag? Stichting Groenegraf.nl heeft een digitale plattegrond samengesteld waarmee u door oud Baarn kunt 'wandelen'. De afgelopen maanden hebben we ons best gedaan om veel gegevens en beeldmateriaal te verzamelen voor deze plattegrond. We hebben de Historische Kring Baerne benaderd en gevraagd of zij ook mee willen werken aan dit project en zij hebben daarin toegestemd. John Kappers, Ed Vermeulen, Paul van Hutten en Eric van der Ent, allen vrijwilligers van Groenegraf.nl en / of de Historische Kring Baerne, zullen samen aan deze digitale plattegrond gaan werken. De gegevens zijn nu zeker nog niet compleet en zullen ook nog fouten bevatten. We willen u dit echter al ter beschikking stellen en hopen op uw hulp deze gegevens en dit beeldmateriaal aan te vullen en te corrigeren. We zouden het leuk vinden als u ons wilt laten weten wat u van de digitale plattegrond van oud Baarn vindt.

Klik hier om naar de plattegrond te gaan.Eric van der EntVragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter 

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn verhalen? Kom in actie en stuur ons uw oud Baarn verhaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten