zaterdag 18 mei 2019

Brand bij Kuijer aan de Eem

Wees gerust, het slechte nieuwsbericht is al ruim 120 jaar oud, maar destijds moet het ingeslagen zijn als een bom.

Schepen op de Eem. Op de achtergrond de puinhopen die restten nadat het café van
Kuijer te Baarn op 15 augustus 1896  afbrandde.


We schrijven zaterdagmiddag, 15 augustus 1896. Hoe het kwam wist niemand, maar plotseling stond café Kuijer aan de Baarnsedijk, aan de Eem in lichter laaie. De felle zuidwester wind die er stond maakte het alleen maar erger. Op die dag komt zelfs H.M. de Koningin Wilhelmina een kijkje nemen. Was het toeval dat ze langs kwam?

Het café is op dat moment eigendom van Hendrikus Johannes Kuijer, veehouder en herbergier, zoon van veehouder Pieter Kuijer en Maria van den Hengel. Hendrikus Johannes is geboren op 12 februari 1862 in Baarn in 1894 trouwde hij met Jannetje Smink uit Hoogland, dochter van Jan Smink en Antje van de Grift. Bijzonder dat er over deze gebeurtenis een uitgebreid krantenartikel en een prachtige foto bewaard is gebleven.

Op 13 augustus 1899, dus op twee dagen na een jaar na de brand werd Hendrikus Johannes junior geboren. Hij zou het café van zijn vader voortzetten.

Het grafmonument van het echtpaar Kuijer op de katholieke begraafplaats in Baarn.
Hendrikus Johannes sr. overleed op 15 mei 1942 in Baarn, zes jaar na zijn echtgenote Jannetje. Het echtpaar is begraven op de rooms katholieke begraafplaats aan de Kerkstraat in Baarn. Heeft iemand een mooie foto van dit echtpaar? Het zou leuk zijn om die bij dit stukje te kunnen afbeelden.

Nog steeds wonen afstammelingen van dit echtpaar aan dit stukje aan de Eem, denk maar aan zand- en grindhandel Kuijer...

geplaatst door L.J.A.Bakker