woensdag 20 februari 2013

Bouwplaatsen in Baarn?

Abraham Kramer en Johanna van Schaik met drie kinderen
Magdalena Petronella Kramer, Wiechger Kornelis Kramer
en Johanne Bregitta Kramer.
Mevr. B. Kramer stuurde ons twee mooie foto's van bouwplaatsen. Zeer waarschijnlijk zijn de foto's genomen in Baarn. De grootvader van mevr. Kramer was Wiechger Kornelis Kramer, bouwkundig tekenaar en architect, geboren op 27 januari 1894 in Amsterdam, zoon van Abraham Kramer en Johanna van Schaik. Hij trouwde in 1919 met Anna Catharina van Beek. Het gezin woonde aan de Noorderstraat in Baarn.

De foto's van de bouwplaatsen komen uit de nalatenschap van de vader van mevr. Kramer, Isaäc Kramer, die in oktober van vorig jaar overleden is. Veel vraagtekens rondom deze foto's. De kans is groot dat ze in Baarn gemaakt zijn, maar zeker is dat niet. Misschien dat mensen de panden herkennen, hoewel die kans niet heel groot zal zijn.


De foto hierboven is overduidelijk een grote villa. Herkent iemand dit pand? Een prachtige dakconstruktie. Blijkbaar waren de regels voor veiligheid nog niet zo streng in die tijd. De man rechts staat wel op een heel klein randje...

Herman Onvee (1885-1923)
Achter het kozijn staat waarschijnlijk de Baarnse Architect Herman Onvlee (1885-1923). Hij ontwierp ook verschillende panden in Baarn. Klik hier om wat voorbeelden te bekijken. De man rechts, met bolhoed, de man die zo gevaarlijk op het randje staat, is mogelijk de bekende architect Gerrit Jan Rutgers (1877-1962)


Dit is de andere foto van de bouwplaats, ook bij deze foto is er een reële kans dat hij in Baarn gemaakt is. De tweede man van links is de grootvader van mevr. Kramer, Wiechger Kornelis Kramer (1894-1972). Rechts naast hem staat Gerrit Jan Rutgers (1877-1962), de man met het puntbaardje. De man links zou mogelijk Herman Onvlee kunnen zijn (1885-1923). Wie de man rechts is weten we niet.

Ik hoop dat iemand meer over deze foto's kan vertellen. Waar zijn ze gemaakt? Wie kan meer zekerheid geven over de identiteit van de personen op de foto's? Alle informatie is welkom.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter