donderdag 14 februari 2013

De Heierronde, fietswedstrijd in 1970 in Baarn

Als u dit bericht per email ontvangt, klik dan op de titel van dit bericht om de film te kunnen bekijken.

Ik heb weer wat oude bewegende Baarnse beelden mogen ontvangen. Dit keer van dhr. E. van Grinsven. In 1970 werd een wielerwedstrijd voor de Baarnse jeugd georganiseerd en dit is wat de Baarnsche Courant er destijds over schreef:"Heierronde", een brokje pure sport van een buurtjeugd


Klik op de afbeelding voor een vergroting
Onverwachts en geheel spontaan beleeft Baarn dezer dagen dan toch nog een eigen 'wielerronde'. Twee jeugdige knapen van 15 en 16 jaar namen het initiatief om voor jongens tot 13 jaar uit de buurt eens een heuse driedaagse wielerwedstrijd te organiseren. Die buurt is dan de uiterste Zuid-Oostpunt van Baarn, terwijl ook het gekozen 'parcours' precies in dat uiterste puntje geprojekteerd werd, namelijk Kemphaanstraat, Roerdompstraat, Lepelaarstraat en Maatkampweg. 

Het ging er allemaal erg officieus aan toe, woensdag- en donderdagavond toen de eerste twee 'etappes' verreden werden. Aan de andere kant toch ook wel weer officiëel, want er zijn heuse klassementen, bonificaties en tijdritten - de laatsten met een heuse chronometer opgenomen - alsmede start- en finishlijn, rondebord en niet te vergeten... publiek.

De ouderen onder die belangstellenden moesten in dit (stille) gedeelte van ons dorp een oogje in het zeil houden, wat de hinder betreft en het dient gezegd, dat de weinige weggebruikers, die in deze hoek komen, zich welwillend aan de verzoeken tot stoppen of omrijden aanpasten. Hoewel dit alles toch zeker niet van gevaar ontbloot is. 


Klik op de afbeelding voor een vergroting


Er schuilt echter zoveel positiefs in deze 'Heierronde', zoals Eddie van Grinsven en Paul Dorland, de beide organisatoren, de jeugdwedstrijd - met een glimlach onzerzijds naar de Nederlandse taal - gedoopt hebben, dat wij U er toch niet onkundig van wilden laten en Pim Verdonk gisteravond zelfs een foto van de start van de tweede avond gemaakt heeft. 


Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Vanavond de derde en laatste avond, waarna heuse médailles - U ziet aan alles is gedacht, zelfs reclame op de rug van één der ruim twintig deelnemers - aan de winnaars uitgereikt zullen worden. We dachten dat dit alles anno 1970 in Baarn niet meer gebeuren kon. Met een tevreden grijns en een klopje op de schouders van het ijverige tweetal en de 'coureurs' hebben we ons gelukkig van het tegendeel laten overtuigen. Ook de huidige jeugd weet nog leuke spelletjes te bedenken inplaats van uitsluitend vandalisme.Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Tot zover het verslag van de Baarnsche Courant. Een groot succes dus deze wielerronde. Daarom werd besloten om een jaar later nogmaals zo'n wielerronde te organiseren. Toen werd zelfs officiëel ontheffing van de wegenverkeerswet aangevraagd.

Met dank aan dhr. E. van Grinsven voor het ter beschikking stellen van het beeldmateriaal.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen