zondag 17 februari 2013

Drama bij de familie Boelens

Toen ik deze foto scande bij dhr. R. Boelens uit Ter Aar dacht ik: wat een mooie oude foto van de nieuwe algemene begraafplaats op de Wijkamplaan in Baarn. Thuisgekomen keek in nog eens goed, toen kreeg ik toch wel kippenvel. Het grafmonument centraal op de foto is van Sisca Boelens en haar broer Bouke Boelens. Maar toen ik de geboorte- en overlijdensdata van deze broer en zus beter bekeek zag ik dat Sisca slechts 27 jaar oud is geworden en haar broer Bouke zelfs maar 20 jaar oud. Bouke overleed nog geen drie maanden na Sisca. Wat een enorm familiedrama moet dat geweest zijn.Sisca en Bouke BoelensDe foto van het grafmonument is gemaakt in 1930, kort na de begrafenis van Bouke. Sisca heete voluit Tjitsche Grietje Boelens, geboren op 1 mei 1902 in Baarn als dochter van Jan Boelens en Stijntje Kamstra. Vader Jan was letterzetter en drukker bij de Hollandia-Drukkerij in Baarn en was een zeer actief lid van de geheelonthoudersvereniging in Baarn. Het gezin woonde aan de Eemnesserweg 44 in Baarn. Dat was ongeveer waar nu de parkeerplaats van Albert Heijn te vinden is.


Dirk Grootveld en Sisca Boelens
Op het grafmonument is te lezen dat Sisca verloofd was. Deze verloofde was Dirk Grootveld, zoon van Dirk Grootveld en Aartje van Oostenrijk. Sisca werd ernstig ziek. Volgens de rouwbrief van Sisca is ze overleden na 'een geduldig gedragen lijden'. Op 8 november 1929 stierf ze in Baarn. Dirk Grootveld was troosteloos. Ruim twee maanden later, op 31 januari 1930 beroofde hij zichzelf van het leven. Hij schoot zichzelf door het hoofd. Hij werd slechts 27 jaar oud...

Je zou denken, dat is genoeg ellende voor één familie, maar meer ellende bleef het gezin Boelens niet bespaard. Drie dagen na de zelfmoord van Dirk Grootveld stierf Bouke Simon Boelens, de broer van Sisca. Bouke werd geboren op 20 april 1909 in Baarn. Hij overleed op 3 februari 1930 in Baarn. De oorzaak van zijn overlijden is mij niet bekend, maar het leed dat de familie Boelens moest verwerken was natuurlijk hartverscheurend. In nog geen drie maanden tijd verliest het gezin drie geliefden.

Het grafmonument op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan is inmiddels vervangen door een nieuw exemplaar. Vader Jan Boelens en moeder Stijntje Kamstra en zus Stijntje Boelens zijn ook in het graf begraven.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen