donderdag 11 juli 2013

Kuijer werd 'per ongeluk' boomkweker in Baarn

Lambertus Kuijer (1867-1955)

Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat kwekerij Kuijer te vinden was op het terrein langs de Plataanlaan tussen Berkenweg en Zandvoortsweg. Generaties lang was boomkwekerij Kuijer daar te vinden, maar de grondlegger van het bedrijf, Lambertus Kuijer, was eigenlijk helemaal niet van plan om kweker te worden. Dat gebeurde min of meer per ongeluk.


Rond 1870 startte Anthonij van der Helden (1835-1902) de kwekerij op het terrein aan de Berkenweg, die toen nog Verlengde Dalweg heette. Het stuk land strekte zich uit tot voorbij het huidige verzorgingshuis Santvoorde. Anthonij van der Helden, geboren Baarnaar, zoon van Teunis van der Helden en Anna Elisabeth Spikman, was tot dan toe effectenhandelaar, makelaar en landschapsschilder. Het landschap zal deze schilder getrokken hebben want vanaf ca. 1870 werd hij boomkweker. Al snel werd deze handelskwekerij een letterlijk bloeiende zaak.

Lambertus Kuijer en zijn echtgenote Anna Johanna Spithoven
met twee van hun kinderen.
Rond 1900, Van der Helden werd al een dagje ouder, besloot hij de zaak van de hand te doen. In de zaal waar de verkoop plaats vond, zat ook Lambertus Kuijer (1864-1919), ook een geboren Baarnaar, zoon van Jan Kuijer en Gijsbertje de Ruijter. Lambertus was koffiehuishouder, uitbater van de uitspanning 'De Pauw' aan de Eemnesserweg, op de hoek met de Nieuwstraat. Lambertus ging wel vaker naar dit soort openbare verkopingen. Hij maakte er een sport van om mee te bieden, en ervoor te zorgen dat hij het aangebodene kavel net niet zou krijgen. Zo kon Kuijer een zakcentje bijverdienen, want in die tijd was het zo, dat de op één na hoogste bieder (om de prijs op te drijven) een klein percentage van de verkoopprijs kreeg. Maar soms had je pech en ging niemand meer over je bod heen. Dan was je dus verplicht om het kavel te kopen voor het bedrag dat je geboden had. En dat overkwam Lambertus. Hij dacht een beetje provisie in zijn zak te steken, maar kreeg de kwekerij van Van Helden in zijn bezit. Spijt heeft Lambertus Kuijer van zijn aankoop nooit gehad. Al in 1901 liet hij zich bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort inschrijven als Firma L. Kuijer. Het bedrijf zou drie generaties onder die naam blijven bestaan.

De kwekerij aan het begin van de vorige eeuw.

Een advertentie uit 1913.

Johannes Petrus Lambertus Kuijer
(1898-1982)
Lambertus stierf al in 1919, op de nog jonge leeftijd van 55 jaar. Zijn oudste zoon Johannes Franciscus Kuijer (1892-1970) was arts en zal geen interesse in het bedrijf gehad hebben. De zaak ging over naar Lambertus' andere zoon, Johannes Petrus Lambertus Kuijer (1898-1982), die op dat moment nog maar net 21 jaar oud was. Hoewel Johannes gehoopt had nog wat jaren te kunnen genieten van zijn hobby, de muziek, werd hij de nieuwe eigenaar van de kwekerij. Hij leidde het bedrijf met verve. Fa. L. Kuijer werd een begrip in Baarn.


Nicolaas Adrianus Maria Kuijer (*1942)
de laatste eigenaar.
Rond 1965 begonnen zich allerlei nieuwe ontwikkelingen op tuingebied voor te doen. Steeds meer mensen kregen belangstelling voor een mooi aangelegde tuin. Om aan die vraag te kunnen voldoen werd de boomkwekerij onder leiding van zoon Nicolaas Adrianus Maria (Nico) Kuijer (*1942) een volwaardig tuincentrum, zowel voor de handel als voor de particulier. Naast bomen en heesters werd het assortiment uitgebreid met tuinplanten, kruiden, waterplanten, vijvers, tuindecoraties en alle soorten bestratingen. Maar ook voor tuinontwerpen was je bij Nico aan het juiste adres. In 1990 vierde Nico zijn 25 jarig jubileum en verscheen er een uitgebreid artikel in de Baarnsche Courant waaraan veel van de informatie in dit artikel ontleend is. Na 1990 zou Nico het bedrijf nog jaren daarna voortzetten, maar toen kwam ook voor hem de tijd om met pensioen te gaan. De grond werd verkocht en nieuwe woningen verschenen op de plek. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de laatste nieuwe woningen aan de Plataanlaan. Van de kwekerij van weleer is nu niets meer terug te vinden. Nico's zoon John (*1971) heeft nu een grondverzetbedrijf, bij velen in Baarn wel bekend. Nico zelf woont nog steeds op het terrein van de kwekerij in een mooie nieuwbouwwoning.

Een eeuw lang kwekerij Kuijer aan de Berkenweg. Niet slecht voor iemand die 'per ongeluk' boomkweker werd, toch?

Luchtfoto van de kwekerij in de laatste jaren.
Met dank aan Nico Kuijer en Maruschka Kuijer voor de prachtige foto's.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten