dinsdag 2 juli 2013

Baarn in de Tweede Wereldoorlog, een oproep

Deze oproep ontving ik van dhr. Wim Velthuizen uit Baarn. Voor de Historische Kring Baerne werkt hij momenteel aan een historische canon van Baarn. Dat wordt een boekje met 21 hoofdstukken. Eén daarvan gaat over de Tweede Wereldoorlog en dat hoofdstuk wordt geschreven door Wim Velthuizen. Voor dit hoofdstuk is Wim op zoek naar verhalen en ervaringen van (toenmalige) Baarnaars.

Wim Velthuizen beschikt al over veel kennis en informatie op dit gebied. Als oud-voorzitter van het comité 4 en 5 mei Baarn en als producent van een DVD over schuilhut Het Duikje in Lage Vuursche beschikt hij al over veel informatie op dit gebied. Ook het boek 'Baarn in Oorlogstijd' van J.K. van Loon is een belangrijke bron voor hem.

In Baarn is het nodige gebeurd in de oorlog. Denk maar eens aan de evacuatie van Baarn aan het begin van de oorlog. De brug over de Eem was de enige verbintenis tussen Amersfoort en het IJsselmeer. Daarom werd een aanslag van de Duitsers op die plek verwacht. Baarnaars moesten vertrekken. Onderdak voor de evacuees werd gevonden in Laren en Blaricum. Wim Velthuizen is op zoek naar mensen die dat persoonlijk hebben meegemaakt. Zijn er nog mensen die daar herninneringen aan hebben?

Ook kwam Wim Velthuizen ter ore dat in de Oosterstraat een meisje dat achter het raam van haar woning stond, werd doodgeschoten, omdat ze Duitse soldaten zou hebben uitgelachen. Een bevestiging van dit bericht heeft hij echter nooit gevonden. Zijn er nog mensen die zich dat nog kunnen herinneren? Er zou ook iemand in Baarn geweest moeten zijn die treinen kon laten ontsporen. Weet iemand wie die persoon was? Er zouden ook verschillende treinen beschoten of gebombardeerd moeten zijn in Baarn. Wie kan daar meer over vertellen? Eén maal betrof het een trein met paardenvervoer. De paarden vluchtten het Baarnse Bos in waar ze door de hongerige Baarnse bevolking gevangen werden en opgegeten. Ook hierover graag meer informatie.

Op de verjaardag van Koningin Wilhelmina, 31 augustus 1943, hingen Baarnaars oranje linten in de bomen. Dezelfde dag waren de heren Knip en Jurriaanse zo dapper om de driekleur te hijsen op Huize Peking. En er werd tijdens de oorlog een politieman voor het politiebureau doodgeschoten. De man woonde boven het bureau en zou een verrader geweest zijn. Graag zou Wim ook van dit soort acties van verzet en sabotage op de hoogte gebracht willen worden.

Het doel is zo veel mogelijk informatie over de oorlogstijd in Baarn te verzamelen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de gebeurtenissen in de oorlog. Reacties kunt u sturen naar w.a.velthuizen@casema.nl en natuurlijk zijn we zelf ook nieuwsgierig naar dit soort informatie.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter