dinsdag 2 juli 2013

Baarn in de Tweede Wereldoorlog, een oproep

Deze oproep ontving ik van dhr. Wim Velthuizen uit Baarn. Voor de Historische Kring Baerne werkt hij momenteel aan een historische canon van Baarn. Dat wordt een boekje met 21 hoofdstukken. Eén daarvan gaat over de Tweede Wereldoorlog en dat hoofdstuk wordt geschreven door Wim Velthuizen. Voor dit hoofdstuk is Wim op zoek naar verhalen en ervaringen van (toenmalige) Baarnaars.

Wim Velthuizen beschikt al over veel kennis en informatie op dit gebied. Als oud-voorzitter van het comité 4 en 5 mei Baarn en als producent van een DVD over schuilhut Het Duikje in Lage Vuursche beschikt hij al over veel informatie op dit gebied. Ook het boek 'Baarn in Oorlogstijd' van J.K. van Loon is een belangrijke bron voor hem.

In Baarn is het nodige gebeurd in de oorlog. Denk maar eens aan de evacuatie van Baarn aan het begin van de oorlog. De brug over de Eem was de enige verbintenis tussen Amersfoort en het IJsselmeer. Daarom werd een aanslag van de Duitsers op die plek verwacht. Baarnaars moesten vertrekken. Onderdak voor de evacuees werd gevonden in Laren en Blaricum. Wim Velthuizen is op zoek naar mensen die dat persoonlijk hebben meegemaakt. Zijn er nog mensen die daar herninneringen aan hebben?

Ook kwam Wim Velthuizen ter ore dat in de Oosterstraat een meisje dat achter het raam van haar woning stond, werd doodgeschoten, omdat ze Duitse soldaten zou hebben uitgelachen. Een bevestiging van dit bericht heeft hij echter nooit gevonden. Zijn er nog mensen die zich dat nog kunnen herinneren? Er zou ook iemand in Baarn geweest moeten zijn die treinen kon laten ontsporen. Weet iemand wie die persoon was? Er zouden ook verschillende treinen beschoten of gebombardeerd moeten zijn in Baarn. Wie kan daar meer over vertellen? Eén maal betrof het een trein met paardenvervoer. De paarden vluchtten het Baarnse Bos in waar ze door de hongerige Baarnse bevolking gevangen werden en opgegeten. Ook hierover graag meer informatie.

Op de verjaardag van Koningin Wilhelmina, 31 augustus 1943, hingen Baarnaars oranje linten in de bomen. Dezelfde dag waren de heren Knip en Jurriaanse zo dapper om de driekleur te hijsen op Huize Peking. En er werd tijdens de oorlog een politieman voor het politiebureau doodgeschoten. De man woonde boven het bureau en zou een verrader geweest zijn. Graag zou Wim ook van dit soort acties van verzet en sabotage op de hoogte gebracht willen worden.

Het doel is zo veel mogelijk informatie over de oorlogstijd in Baarn te verzamelen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de gebeurtenissen in de oorlog. Reacties kunt u sturen naar w.a.velthuizen@casema.nl en natuurlijk zijn we zelf ook nieuwsgierig naar dit soort informatie.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

5 opmerkingen:

 1. Het verhaal van het meisje ( 14 jaar ) dat in de Oosterstraat is dood geschoten omdat ze voor het raam stond heb ik ook meegekregen .Alleen niet dat ze lachte naar de moffen, maar omdat het spertijd was en de ramen geblindeerd moesten zijn.
  Hg Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wim van de Veen ( dus ex anoniem) ha..ha..3 juli 2013 om 16:02

  Het verzet heeft ook een overval gepleegd op de burgelijke stand van Baarn! Een behoorlijk deel van de gegevens werd ontvreemd en opgeslagen in het kerkje aan de Eemstraat (Dit is later afgebrand) Ik heb deze papieren gevonden toen ik 12 jaar was.! Het kerkje was toen ingebruik door de gebroeders Overeem die hadden een stalenbuis meubelen fabriekje ....Intermeta heette het.Er lag een mauser doorgeladen en een paar handgranaten en veel bonkaarten met voedsel bonnen!
  Hg Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zal mijn pa binnenkort eens uithoren. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een herkenbare verhalen ook onze ouders hebben verzet gepleegd zij hebben over de hele oorlog 41 Joodse mensen gered, er hebben ook nog eens ondanks dat ze zelf al 7 kinderen hadden er 21 tegelijk bij ons in huis gehad en er is zelfs nog een kindje in het gezin opgenomen geweest om dat wij ook vrij donker van haar waren viel dat niet op. Ook op de lijst van die politie man die van de trap af is geschoten in het politiebureau omdat hij wist van die joodse mensen bij ons Thuis. Mijn vader verplaatste de mensen in wasmanden met vuil was goed van de moffen want dat moest hij van zijn baas naar de wasserij brengen ook sneed hij grote stukken vlees wat hij vervoeren moest om ze eten te geven, ook hadden zij een code en dat was een simpel reepje wit papier voor het raam staan dat als het weg was mijn vader moest maken dat hij weg kwam want dan was het foute boel en was het er dan was alles veilig. Er was ook een joodse man die goed Accordeon speelde en dat op een mooie dag buiten aan het doen was toen er 2 Duitsers door de straat liepen en de dam op kwamen want die wilde wel meer horen wat een schrik en wat een geluk dat mijn oudste broer thuis was en ook heel goed kon spelen dus heel snel een wissel truck toe gepast pff en zo hadden ze nog meer verhalen. Zij hebben beiden het Verzet's kruis ontvangen en namen De Yad Vashem ook 2 onderscheidingen Wat een geweldige moed zeg ben ook altijd zeer trots op ze geweest

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb in 1945 meegelopen in een optocht op de Torenlaan tgv de bevrijding. Was verkleed als kabouter en liep met een kruiwagen die door mijn grootvader was gemaakt. Won de 2de prijs. De bloemen en plantenversiering was gedaan door Jaap Werkhoven ( uit de Oosterstraat 70 ) . Ik weet dat er een film van is gemaakt. Misschien als er nog eens iets van wordt vertoond op RTV Baarn. groet Kees Koffrie email : f2hckoffrie@hetnet.nl

  BeantwoordenVerwijderen