maandag 8 juli 2013

Een bordje op de deur...

Wat is het een heerlijk weer! Vanavond lekker met Anja gewandeld en een ijsje gegeten op het terras van de Smaecken van Hamelink in de Laanstraat. Altijd een goed idee natuurlijk.

Zittend op het terras van de Smaecken viel mijn oog op een deur in de gevel van de ijssalon. De deur is inmiddels niet meer in gebruik, maar de naam van de oorspronkelijke bewoner is nog te lezen op de deur: C. van Dijen, Costumière.

Als ik zo'n bordje op de deur zie wil ik weten wie dat is. Vast stond dat het niet de huidige bewoner is, want die stond ijs te scheppen achter de toonbank, en die man was zeker geen costumière. Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie aan een 'mannelijke' kleermaker dacht, maar een costumière is natuurlijk vrouwelijk: een naaister / kleermaakster.
De naam Van Dijen is natuurlijk bekend, zeker in de buurt van de rieten dakjes in de Laanstraat. Generaties lang was bakker Van Dijen daar te vinden, zie het verhaal over bakker Franciscus van Dijen elders in dit weblog (klik hier). In de oude adresboeken kon ik geen C. van Dijen in de adresboeken vinden, wel een J.A.M. van Dijen, Costuumnaaister, Laanstraat 19. Bingo! Dat moet haar zijn.
Even speuren in onze 'stamboomgegevens' bracht ons bij Jacoba Anna Maria van Dijen, geboren 22 mei 1898 in Baarn. De 'C.' staat voor Coby. Coby was een dochter van bakker Bastiaan van Dijen (1864-1935) en Anna Maria Brouwer (1863-1938). Deze Bastiaan was trouwens weer een zoon van bovengenoemde bakker Franciscus van Dijen (1834-1912).

Het graf van de zussen
Bets en Coby van Dijen.
Buiten bovenvermelde informatie heb ik niet veel. Uit de oude adresboeken blijkt dat Coby samen woonde met haar zus Anna Maria Elisabeth (Bets) van Dijen (1896-1972). Beide zussen bleven hun leven lang vrijgezel. Beide zussen zijn in hetzelfde graf begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats aan de Kerkstraat in Baarn. Leuk dat Abel Hamelink het bordje op de deur heeft laten zitten. Zo zullen meer mensen nog even denken aan Coby, Costumière.

De Smaecken van Hamelink. Bij de pijl de betreffende deur.

Het zou leuk zijn om een mooie foto van Coby van Dijen bij dit artikel te kunnen plaatsen. Kan iemand ons daaraan helpen?

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter