donderdag 19 juni 2014

Baarn en zijn Brandweervaandels

Brandweervaandel grote korps

De Baarnse brandweer heeft twee vaandels. Eén vaandel voor het grote korps en één vaandel voor de jeugdbrandweer. Het vaandel van het grote korps is modern gestileerd en bestaat uit een aantal afbeeldingen. De kern van het vaandel bestaat uit een afbeelding van het brandweerembleem. Het brandweerembleem wordt omringd door een cirkel die voorzien is van twaalf straalpijpen, gericht naar alle windrichtingen. Deze straalpijpen symboliseren alle richtingen waarmee je met de brandweer van Baarn op kan. Tot slot worden de straalpijpen omcirkeld door een ring van schakels. De schakels symboliseren de kracht en de eenheid van het brandweerkorps van Baarn. Tijdens de opening van de nieuwe brandweerkazerne op 13 september 1974, zie bijgaande foto, werd het vaandel van het grote korps overhandigd door de ontwerper en de maakster van de vaandels, Leen en Joke Bakker. Vele honderden uren zitten in het ontwerp en vooral het maken van de vaandels.


kern van het grote vaandel

 

Jeugdbrandweervaandel


Het tweede vaandel, het jeugdbrandweervaandel, bestaat ook uit een aantal afbeeldingen. De kern van het vaandel is een afbeelding van een grote brandweerman die een kleine brandweerman, een lid van de jeugdbrandweer van Baarn, letterlijk het blussen van brand en dergelijke met de paplepel bijbrengt.


Beide vaandels zijn nogal eens gebruikt in de periode dat leden van het brandweerkorps in groten getale deelnamen aan de Avondvierdaagse. Momenteel is het vaandel van het grote korps opgehangen in de hal bij de kantine in de brandweerkazerne van Baarn. Het jeugdbrandweervaandel is opgeborgen in een van de magazijnen in de brandweerkazerneoverdracht vaandels 13 september 1974Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten