dinsdag 24 juni 2014

Het klaverblad van vier, een Baarns verhaal uit 1894

Mevr. G. Eveleens Maarse-Schoonenberg is geen geboren Baarnse, maar ze woont hier al wel 50 jaar. Zij schreef ons een brief. In haar boekenkast staat een verzameling meisjesboeken van rond 1900 tot 1930. Eén van die boeken is 'Het klaverblad van vier' van Tine van Berken. Het boek is uitgegeven door H.W.J. Becht in 1894.Mevr. Eveleens Maarse schreef ons dat in bovengenoemd boek uitgebreid over Baarn geschreven werd. De vier hoofdpersoontjes van het boek gaan met hun familie op vakantie naar Baarn. Zo gaan ze naar het Bergje van Juffrouw Elias om uit te kijken over de Eem en ontdekken de Lindenkom, de Grote Kom en het Doolhof. Ze verdwalen in het Overbosch en worden overgezet in de Praamgracht door een zolderschuit. In de Lage Vuursche zien ze een kapel en een grot.De hoofdstukken die over Baarn gaan heb ik gescand. Ze zijn erg leuk om te lezen, door de ogen van een schrijfster in 1894.

Klik hier om de 'Baarnse' hoofdstukken te lezenSchrijfster Tine van Berken is geboren in Amsterdam op 29 september 1870 onder de naam Anna Christina Berkhout. Zij stierf al in 1899 op 29-jarige leeftijd. In haar korte leven schreef ze een enorme collectie kinderboeken die tot ver na haar dood uitgegeven werden.
Uitgeverij Becht vierde in 1992 haar 100-jarige bestaan. Tegenwoordig vormt het samen met uitgeverij Gottmer de Gottmers Uitgeverij Groep.


Met dank aan mevr. G. Eveleens Maarse- Schoonenberg, Baarn. Het boek zullen we aanbieden aan de Historische Kring Baerne, zodat het een mooi plaatsje kan krijgen in hun bibliotheek.Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten