zondag 8 juni 2014

Jaap de Ruig, de Eemschilder

Jacob (Jaap) de Ruig (1909-1992)
Vraag een willekeurige Baarnaar, noem eens een echte Baarnse kunstenaar, en negen van de tien antwoordt: Jaap de Ruig. Niet verwonderlijk want deze kunstschilder heeft ons een enorme hoeveelheid schilderijen nagelaten. Zijn bijnaam de Eemschilder had hij niet voor niets, want vaak was hij te vinden in ons polderlandschap aan de Eem om daar onze mooie omgeving te vereeuwigen. Ook bloemen, stillevens en portretten waren geliefde onderwerpen. De portretten van honderden Baarnaars zijn door hem vastgelegd op het canvas.

Landschap in Soest, Jaap de Ruig. Bron foto: Mevr. C. Guillaume-Spil.


Een bekende plek, de rieten dakjes, vastgelegd door vele
kunstenaars, ook door Jaap de Ruig.
Bron: Dhr. J. van de Meent, Baarn.
Jacob (Jaap) de Ruig was een echte Baarnaar. Hij werd geboren op 10 mei 1909 in Baarn en bleef hier ook zijn hele leven wonen. Hij trouwde met Maria Christine (Tine) Zobel. In zijn atelier "De Filosoof" in de Sumatrastraat 5, het adres waar hij ook woonde, gaf hij teken- en schilderlessen. Ook gaf hij les op diverse Baarnse scholen. Zelf kreeg hij les van Van Neijenhuis, Gérard van Wijland en J.M.J. Bolinger.

Regelmatig kom ik bij Baarnaars thuis om oude foto's te scannen. Het is onvoorstelbaar hoe vaak ik werk van Jaap de Ruig tegenkom dat nog steeds een plekje heeft in de Baarnse huiskamers.

Winterlandschap  aan de Eem, Jaap de Ruig
Bron: Mevr. C. Guillaume-Spil

Jaap stierf op 4 augustus 1992 in Baarn op 83 jarige leeftijd, en een jaar later stierf ook zijn echtgenote Tine. Het echtpaar werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan alwaar het grafmonument met daarop een afbeelding van een schilderspalet te vinden is.

De twee landschappen die hierboven zijn afgebeeld, in Soest en aan de Eem, zijn afkomstig uit de nalatenschap van het echtpaar Hendrik Spil en Geertruida Jannigje Schagen. Bent u geïnteresseerd in deze werken van Jaap de Ruig? De schilderijen zijn te koop. Prijs nader overeen te komen. Neemt u contact op met mevr. C. Guillaume-Spil via email: cwhguillaume@kpnplanet.nl.

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten