donderdag 12 juni 2014

Brandweerkazernes in Baarn

Sinds de oprichting in 1831 is er wat de onderkomens van de brandweer betreft nogal wat veranderd. Vanaf de allereerste periode waren brandweermaterialen opgeslagen in de zogenaamde brandspuithuisjes. Deze waren te vinden in Baarn, Eembrugge en Lage Vuursche. In Baarn aan de J. van Lenneplaan, Laanstraat 1 en nabij de openbare school aan de Eemnesserweg, de openbare school aan de Oosterheide, de Eembrug, Groeneveld en bij de Openbare School te Lage Vuursche.

Brandspuithuisjes


In de Brandspuithuisjes waren onder andere opgeslagen: slangenwagens, standpijpen, straalpijpen, slangen, touwen, ladders, carbidlantaarns, rookhelmen en beenstukken.

Als Baarn in 1931 overgaat tot de aanschaf van een motorbrandspuit, dient hiervoor een stallingruimte gevonden te worden. Na enig getouwtrek en diverse prijsaanbiedingen wordt de spuit gestald in de garage van de familie Messing aan de Brink (Laanstraat). De motorspuit met trekker was gestald in de garage van de gemeentereiniging en de mechanische ladder werd gestald in het voormalige spuitenhuis aan de Eemnesserweg.

Door de modernisering van de brandweer werd het noodzakelijk geacht de brandweermaterialen te huisvesten in een brandweerkazerne. Besloten werd na goedkeuring van de Raad der gemeente in 1947 een nieuwe brandweerkazerne met slangentoren en daarbij twee dienstwoningen voor de chauffeurs te bouwen aan de Eemnesserweg 52.
 

Een eigen brandweerkazerne

 Door verdere modernisering en uitbreiding van het materiaal werd besloten om in 1973 een nieuwe kazerne te realiseren aan de Plataanlaan 2 en de ruimten in de oude kazerne aan de Eemnesserweg om te bouwen voor de technische dienst van de brandweer. In dit complex kwam een douche en toiletruimte, een eigen meldkamer voor de brandweer en een kantoor voor de commandant. In 1979 werd gestart met deze uitbreidingen en in maart 1980 trok de technische dienst erin. In eigen beheer heeft een aantal vrijwilligers onder leiding van de commandant een kelder onder de uitbreiding gerealiseerd.


Uitbreiding

In 1990 was er opnieuw een grote aanpassing voor de brandweer. Op de hoek Eemnesserweg-Plataanlaan kwam het nieuwe politiebureau, omdat het oude niet meer voldeed aan de eisen van de tijd. De brandweer kreeg in dat gebouw een drietal kantoorruimten, een pantry en een eigen ingang in de nieuwbouw van het politiebureau, omdat de brandweer langzamerhand kantoorruimte te kort had in de locatie Plataanlaan 2. Tegelijkertijd werd de kazerne uitgebreid met ruimten voor de technische dienst, waarin onder andere een ademluchtruimte. Hierboven kwamen nog magazijnen en een was- en droogruimte voor de slangen.

  Expositie Branden in Baarn

Vanaf 1 maart tot medio juni 2014 is er een expositie over de Branden van Baarn te zien, bij de Historische Kring Baerne, in de Hoofdstraat 1a te Baarn.

Openingstijden zijn van:
- woensdag 14.00 uur tot 16.00 uur,
- zaterdag van 11.00 uur tot 13.00 uur.
- de toegang is gratis

De expositie is samengesteld door de Historische Kring
en de oud korpsleden van Brandweer Baarn genaamd "Grijs Vuur".Tijdens deze expositie zijn er de branden te zien van de afgelopen 180 jaar. ook zijn er diverse materialen en brandblusmiddelen te zien.

Natuurlijk is het boek over de Brandweer van Baarn "Waarom Redden" te koop voor een klein prijsje (€ 8,00).
Of bestel het boek via: www.grijsvuur.nlGeplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn http://www.grijsvuur.nl
 
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter


1 opmerking:

  1. Van 1974-1977 was ik lid van de Jeugdbrandweer Baarn. Het kleedhok van de Jeugdbrandweer was gevestigd in de oude, witgeschilderde kazerne. De nieuwe kazerne aan de Plataanlaan was er toen al, evenals het kantoor van brandweercommandant Wolter Wiersma, de meldkamer en de douche- en toiletruimte. Elke vrijdagavond oefenen, dan werd uitgerukt met de DAF-autospuit. De opbouw van die wagen was van een Rotterdamse carrosseriefabrikant waarvan de naam mij niet te binnen schiet. Met mooi weer rukten we ook uit met de wagen die in de kazerne in Lage Vuursche stond, dan zat je in de open lucht. O.a. Leen Bakker en Gert Edelenbosch sr. waren toen onze instructeurs. Andere blus- en hulpverleningsvoertuigen uit de eerste helft van de jaren '70: 2 Magirus Deutz-autospuiten, een Citroën HY als gereedschapsauto en een Fiat 238 als commandowagen. Naderhand werd de oude brandweerwagen uit Lage Vuursche vervangen door ook een Magirus Deutz die wat hoger op zijn assen stond om beter het bosterrein te kunnen bereiden.

    BeantwoordenVerwijderen