zondag 21 februari 2016

Een klassenfoto in oorlogstijd

door Eric van der Ent


Omdat Pauline Broekema woensdag 24 februari een signeersessie doet bij Boekhandel Den Boer in de Laanstraat, doen we dit artikel nog eens in de herhaling.


Dit keer wil ik graag uw hulp inroepen bij een bijzondere klassenfoto van Het Baarnsch Lyceum. Ik werd getipt dat deze foto te vinden is op de website van Pauline Broekema. Wellicht komt die naam u bekend voor. Dat is goed mogelijk. Pauline is schrijfster en werkzaam als verslaggeefster bij de NOS. Daardoor is ze regelmatig op TV te zien. Daar kent u haar waarschijnlijk van.
Het Baarnsch Lyceum, oktober 1941
Het laatste boek van de hand van Pauline Broekema heet 'Het Boschhuis'  (klik hier). In het boek neemt Pauline de lezer mee terug in haar familiegeschiedenis. Op indrukwekkende wijze schrijft Pauline over haar familieroots en ook over het familiedrama dat in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Pieter ter Beek, de jongste broer van haar moeder Joke ter Beek werd in november 1944 door de bezetter gefusilleerd. Moeder Joke woonde in Bilthoven, aan de Beetslaan, in Het Boschhuis. Het gezin ter Beek kwam er in 1930 wonen. Daarvoor was dit het huis van onderwijsvernieuwer Kees Boeke, de oprichter van De Werkplaats. Joke ter Beek (Zeist, 1925)  bezocht het Baarnsch Lyceum. Pauline weet uit de verhalen dat haar moeder met een groep medeleerlingen uit Bilthoven naar Baarn fietste. De leerlingen die zich “het troepje” noemden verzamelden op een vast punt in Bilthoven. Daarbij was ook een dochter van dokter Boswijk. Hij was geneesheer in de Willem Arntszhoeve in den Dolder. In de oorlog weigerde dr. Boswijk mee te werken aan de deportatie van joodse patiënten en werd geïnterneerd in concentratiekamp Vught.
In Het Boschhuis schrijft Pauline over Baarn en het Baarnsch Lyceum. Ik ben nog maar net begonnen te lezen in het boek, dus een echt oordeel over het boek kan ik nog niet vellen, maar tot nu toe word ik gegrepen door het verhaal.


Het Baarnsch Lyceum, Villa Waldheim, Stationsweg Baarn
Op de klassenfoto van Het Baarnsch Lyceum is Pauline's moeder Joke ter Beek ook afgebeeld. Ze staat op de achterste rij. Nummer 5. Joke liet destijds op de achterkant van de foto de leerlingen hun namen noteren.
De foto is genomen in een tijd dat het Lyceum nog gevestigd was in Villa Waldheim aan de Stationsweg.

De namen op de achterzijde van de foto
De afgebeelde personen schreven dus zelf hun namen op de foto. Dat geeft de foto nog weer een extra dimensie. Pauline zou nu graag willen weten wie de afgebeelde personen precies zijn. Welke naam hoort bij welk gezicht? Ik heb aangeboden om onze volgers te vragen te helpen met de identificatie van de afgebeelde personen. Hieronder vindt u de foto nogmaals, nu met de personen genummerd.

Klik op de foto voor een vergroting


'Onze' Ed Vermeulen herkende al persoon nummer 20. Dat is docent aardrijkskunde Lodewijk
Eskes (1893-1982), zoon van Derk Eskes en Johanna Zwiers. Wij dagen u uit om te ontdekken
wie de overige afgebeelde personen zijn. Helpt u mee?

Pauline Broekema zelf schreef onlangs op haar site www.paulinebroekema.nl twee blogs over deze foto. Klik op onderstaande links om deze te lezen.

http://paulinebroekema.nl/2015/09/22/baarn/
http://paulinebroekema.nl/2015/09/25/gezichten-krijgen-namen/Eric van der EntVragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen