donderdag 18 februari 2016

De herinnering blijft: Vier generaties Van Doorm

Vier generaties Van Doorm
In januari van dit jaar was het precies 130 jaar geleden dat Evert Willem van Doorm in Epe werd geboren. Niemand had toen kunnen denken dat hij de aanzet zou geven voor de juwelierszaak die nu nog steeds in de Brinkstraat gevestigd is. De vierde generatie, Edwin van Doorm , vertelt bij RTV Baarn de Geschiedenis van zijn familie.Op 14 jarige leeftijd besloot Evert Willem van Doorm naar Baarn te komen om zich te bekwamen in het vak van uurwerkmaker. Hij ging in de leer bij Horlogemakerij Fockens en solliciteerde in 1901 bij Horlogerie Helbes in de Nieuw Baarnstraat. Een eigen winkel kwam er in 1921 na het overlijden van zijn werkgever op de hoek Dijkweg / Verlengde Dalweg. Zijn vrouw Johanna Christina hielp mee in de winkel. Om wat meer in het centrum te komen, werd er in 1930 voor fl. 5000.- een pand gekocht in de Brinkstaat.

Van Doorm in de Dijkweg (1922)
In zijn kantoor bij de winkel vertelt Edwin van Doorm over zijn overgrootvader en dat zijn opa Wim de zaak voortzette. Er werd een paar keer, in de Brinkstraat, een ander pand betrokken en er werd regelmatig verbouwd. Ook werd het winkelaanbod uitgebreid. Juwelier, goudsmid, opa Wim was ook opticien en er kwamen antieke klokkken. Dick, de vader van Edwin, was de derde generatie die in de juwelierszaak kwam. Edwin zegt dat hij in eerste instantie liever de muziek in wilde gaan. Maar na een paar weken in een fabriek te hebben gewerkt nam hij toch het besluit een opleiding te gaan volgen en net als de generaties voor hem, het juweliersvak in te gaan.

Door het plotselinge overlijden van zijn vader nam hij eerder dan verwacht de winkel over. Met Edwin lopen we mee naar de werkplaats van goudsmid Cees Keijzer. Volgend jaar werkt hij er 6o jaar. In die tijd is zijn werk erg veranderd, maar het werkplezier is gebleven.DE HERINNERING BLIJFT vertelt u dit keer over dit bijzondere familiebedrijf.

Deze serie van RTV Baarn wordt gemaakt door Jan Andries Smit, Eric van der Ent en Ans van Egdom.

Vanaf zaterdag 20 februari is deze aflevering van De Herinnering Blijft te zien op kanaaL 42 van het digitale pakket van Ziggo , en via KPN, XS4ALL en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626. Via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125.

Online kunt u de uitzending bekijken via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter