zaterdag 26 december 2015

Club de vroolijke bende uit het Rode Dorp

door Eric van der Ent

Elke Baarnaar kent wel het markante Rode Dorp, in de volksmond het "Rooie Dorp" genoemd. In de jaren twintig gebouwd en tegenwoordig beschermd dorpsgezicht. En terecht. Het gezicht van deze volksbuurt moet behouden blijven. Deze Baarnse buurt is de bakermat van heel veel echte Baarnse families. Vele Barinezen voelen zich daarom op de één of andere manier verbonden met deze gezellige buurt.

In ons weblog is al regelmatig over het Rode Dorp geschreven. Als u meer wilt weten over de geschiedenis van het Rode Dorp, blader dan eens door dit weblog, of bezoek de expositie van de Historische Kring Baerne over het Rode Dorp die begin 2016 in de oudheidkamer te bewonderen zal zijn.

In dit stukje over het Rode Dorp dit keer geen uitgebreide beschrijving van de geschiedenis of de bijzondere architectuur, maar gewoon een paar prachtige foto's van kinderen uit de buurt. Dhr. Dick de Gier stelde ons een paar prachtige foto's ter beschikken. Voor wie denkt 'De Gier, waar ken ik die naam van?', inderdaad, Dick is een zoon van de bekende bakker Gerrit (Gert) de Gier (1915-1980) uit de Dijkweg. Dick's moeder, Francisca Johanna Everdina (Siska) Limper (1915-1988), groeide op in het Rode Dorp. Sterker nog, haar vader Petrus (Peet) Limper (1871-1947) was opzichter bij de socialistische arbeiders-woningbouwvereniging 'Ons Belang'. Dat was de vereniging die opdracht gaf tot het bouwen van deze buurt. Peet Limper was dus direct betrokken bij de bouw van deze woningen.

Hieronder ziet u de eerste foto van een groep kinderen dat zich, getuige het bordje waar ze omheen staan, "Club De Vroolijke Bende" noemde. De foto is overduidelijk gemaakt in het Rode Dorp. Dat is wel te zien aan het type woningen dat op de foto te zien is. Ik schat dat de foto rond 1925 gemaakt is. Siska Limper is het meisje zittend voor het bordje, met de prachtige strik in het haar. Van het meisje rechts achteraan is ons ook de naam bekend. Dat is Cornelia (Corrie) Kotten (1914-1992), dochter van Willem Kotten en Jacoba de Ruiter.

Club "De Vroolijke Bende" in het Rode Dorp

De namen van de overige kinderen zijn ons helaas nog niet bekend. Als u ze weet, laat het ons dan alstublieft weten.

En als u dit een mooi plaatje vindt, dat zwijmelt u ongetwijfeld weg bij onderstaande foto, alweer uit de collectie van Dick de Gier.

Kinderen Limper
Ook deze foto is gemaakt rond 1925 in het Rode Dorp, om precies te zijn bij het poortje tussen het Mesdagplein en de Neuhuysstraat. Links achteraan zien we weer Siska Limper, de moeder van Dick de Gier. De andere kinderen zijn kinderen van Siska's oudere halfzus Hendrika Johanna (Jo) Limper (1891-1973)  en haar echtgenoot Elbert Limper (1894-1960). Van links naar rechts zien we Peter (Peet) Limper, Everdina (Dien) Limper en Nicolaas (Niek) Limper. Hoewel de kinderen ongeveer dezelfde leeftijd hebben als Siska, moeten ze 'tante' tegen haar zeggen.

Zijn het geen mooie plaatjes? Natuurlijk zoeken we nog veel meer van dit soort mooie afbeeldingen met oude Baarnaars. Heeft u ze? Wij scannen ze graag!

Met dank aan dhr. D. de Gier Baarn voor deze prachtige foto's.


Eric van der Ent


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten