woensdag 30 december 2015

Forse uitbreiding database krantenberichten

door Eric van der EntAls u een trouwe bezoeker van onze website bent dan weet u dat daar een speciale hoek met oude krantenberichten te vinden is. Meer dan duizend oude krantenberichten en advertenties die betrekking hebben op het Eemland waren daar al in te vinden. Die berichten zijn te vinden middels een zoekmachine.

De krant van 12 januari 1889

Het grootste deel van die berichten komen uit de krant "Het Nieuws", weekblad voor Baarn, Eemnes, Bunschoten, Hoogland, Soest, Soestdijk en de Vuursche, jaargangen 1888 en 1889. Uitgever van deze krant was in die tijd Willem Zilvester Mulder (1825-1907). Een prachtig tijdsbeeld, uitgerekend van de regio waar wij in geïnteresseerd zijn: Het Eemland.
Deze twee jaargangen komen uit de collectie van Arie ter Beek uit Bunschoten. Het scanwerk en het doorzoekbaar maken van de teksten (via OCR tekstherkenning) is destijds Marlon van der Ent gedaan. Een enormde klus, maar zeker de moeite waard!

Enorme uitbreiding!

De afgelopen jaren zijn er sporadisch wat oude krantenberichten toegevoegd, bijvoorbeeld uit Baarnsche Couranten van 1950. Onlangs werd ons echter nog een jaargang van "Het Nieuws" aangeboden door Arie ter Beek. Dit keer het complete jaargang 1915. Inmiddels werd deze krant in die tijd gerund door Pieter Herber Burggraaf (1873-1938). En 1915 was een zeer interessant jaar, want dat jaar viel zoals u weet in de Eerste Wereldoorlog. Zeer interessant, historisch gezien! De krant was in 1915 geen weekblad meer, maar verscheen elke woensdag en zaterdag.

Dit keer heeft onze vrijwilliger John Kappers het scanwerk op zich genomen. Meer dan 500 scans heeft hij gemaakt en middels OCR op teksten doorzoekbaar gemaakt.

Het enorme boek met kranten van jaargang 1915. Heerlijk om door te bladeren.

De eerste scans zijn al op de site te vinden via de zoekmachine. De rest zal de komende tijd ook toegevoegd worden. Hou onze site dus in de gaten!Eric van der Ent


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter