woensdag 18 mei 2016

Gezocht: Informatie over Villa Medan en het Badhotel in de laatste weken van de oorlog

door Leon Giesen


Leon Giesen is documentairemaker en gastconservator van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. In die hoedanigheid doet hij onderzoek naar een triest en deels onduidelijk verhaal dat speelt vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Baarn. Leon is op zoek naar informatie over Villa Medan en het Badhotel in de laatste weken van de oorlog. Hieronder zijn oproep. Helpt u mee?


Villa Medan, aan de huidige Julianalaan op de hoek met de
Lt.Gen. van Heutszlaan
Omstreeks 10 april 1945 kwam Einsatzkommando Walther Müller van de Sicherheitsdienst vanuit Deventer (waar zij op 5 april 1945 nog verantwoordelijk waren voor de gruwelijke moorden op 10 gevangenen op de Oxerhof) naar Baarn. Zij hebben daar een kleine maand gezeten. Op 4 of 5 mei 1945 zijn zij vertrokken richting Duitsland.
Zij zaten in Villa Medan (tegenwoordig) op Julianalaan 11. Ook is er in het Badhotel voor hen gekookt door ene Willi Kulla. Deze ex Waffen SS-er die gevochten had aan het Oostfront was sinds 1943 Oberscharführer (een soort sergeant) en kok bij de Sicherheitspolizei in Nederland. Voor de oorlog was hij slager en hij deed, met plezier, beulswerk voor het Einsatzkommando.


Kulla heeft op 25 april 1945 de ernstig mishandelde Ernst van Kempen in het Baarnse Bos doodgeschoten en begraven. En op 27 april, op 25 meter van Ernst van Kempen de (in Laren bij ene Doeser, een fotograaf) ondergedoken Joodse tandarts Arnold Loterijman. Van Kempen en Loterijman hebben voor hun executie kort gevangen gezeten in Villa Medan. Daar, in de kelder, moeten ook een vader en zoon Jurriaans opgesloten zijn geweest. Hun lot is mij onbekend, maar bij mijn weten zijn zij de dans ontsprongen.

Herdenkingskruis op de plek waar
Ernst van Kempen in het Baarnsche Bos
vermoord is.

Zijn er mensen die herinneringen hebben aan, of kennis over deze korte periode, deze mensen of deze plekken? Ik ben in alles, ook het kleinste detail, geïnteresseerd.

U kunt uw reactie plaatsen onder deze oproep of per email via groenegraf.baarn@gmail.com.

Leon Giesen
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

2 opmerkingen:

  1. Niet dat het helpt in je zoektocht maar het is dus een reparatie waard in wikipedia waar je zoekend naar executies alleen van Kempen tegenkomt.

    ---25 april 1945 Baarn Julianalaan 1 Ernst Richard van Kempen-----

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet dat het helpt in je zoektocht maar het is dus een reparatie waard in wikipedia waar je zoekend naar executies alleen van Kempen tegenkomt.

    ---25 april 1945 Baarn Julianalaan 1 Ernst Richard van Kempen-----

    BeantwoordenVerwijderen