maandag 30 mei 2016

Herinneringen aan Santvoort (4), de verhuizing

door Thea van der Ent-de Ruiter
Zus Mien met ecchtgenoot Reijer de Bruin
Nadat Dirk en ik op 1 juli 1964 getrouwd zijn, zijn we ingetrokken bij mijn zus Mien en haar echtgenoot Reijer de Bruin in Soest. Ik werkte niet meer, want dat hoorde toen niet. Als je ging trouwen hoorde je thuis, anders was het een schande. Als je toch ging werken betekende het, dat je man niet voor zijn huishouden kon zorgen.

Zus Mien en Reijer hadden zelf zes kinderen en een fietsenwinkel met een benzinestation, dus een heel huishouden! Er werden twee slaapkamers uitgeruimd. Een grote kamer met balkon boven de fietsenwinkel en een kleinere waar Reijer een keukentje van gemaakt had. Helemaal leuk! We hadden een opklapbed, een paar rotanstoeltjes en tafeltje (een driepoot met een tafelblad van mozaïksteentjes, en onder het raam een kleine volière met wat vogels. Daar hadden we een fijne tijd!

Toen werd opoe ziek en werd het tijd dat er voor die oudjes gezorgd werd. Ik was in de verpleging geweest en wij hadden nog geen kinderen, dus wij kwamen in aanmerking om bij opoe en opa te gaan wonen. De zolder bij opoe werd omgetoverd. Opa Van der Ent was timmerman en had nog ouwe storren. Die werden tegen de schuine wanden getimmerd en daar hardboard overheen. Jabo vloerbedekking over de hele vloer. Aan de voorkant een stuk afschot met hardboard en een deur erin. Schone boompalen in het trapgat en we hadden een eigen appartement. In de ruimte achter het board werden twee kasten voor alle spullen gemaakt. Moeder deed een behangetje erop. Het werd erg gezellig. Planten aan de boompalen, een hoekje met een aquarium en rotanstoeltjes erin, een butagaskacheltje en klaar! Vader Willem hing een geiser in de keuken. Het was een halfsteens keukentje met alleen een koudwaterkraan. Je vaatdoek zat ’s morgens vastgevroren aan het aanrecht. Toen dat klaar was nam ik opa mee en liet hem zien wat het was. Hij liep naar de bedstee waar Opoe in lag en zei tegen haar: “Gradje, ze hebben me nou een ding in de keuken opgehangen, daar komt koud en warm water uit, net wat je wil!”.

In de keuken zat een W.C. maar met een kan ernaast om door te spoelen. Dus vader hing een stortbak op om gewoon door te trekken. Dat was voor opa erg moeilijk. Ik hield zijn hand vast om het hem te leren, want hij rukte er zo hard aan dat ik bang was dat het ijzeren ding van de wand af zou komen. Ik duidde hem uit, dat hij het rustiger moest doen, dat je het moest voelen. Gelukkig kreeg hij het later wel door. Hij vond het prachtig!

We spraken af dat we op de dag gewoon beneden met opoe en opa leefden. Zij gingen altijd vroeg naar bed, soms al om 7 uur. Dan zorgde opa dat het vuur uit de kachel was en daarna woonden wij boven in ons luxe eigen appartement.


In de volgende aflevering: Ons nieuwe adres.

Lees deze serie vanaf het begin


Thea van der Ent-de RuiterVragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen