donderdag 9 juni 2016

Telefoonverbindingen in Baarn

door Eric van der Ent


Vorig jaar bestond Groenegraf.nl tien jaar. Dat hebben we uitgebreid gevierd, onder andere met het uitdelen van heel veel posters in groot formaat met een afbeelding van de Laanstraat, gefotografeerd in het eerste kwart van de vorige eeuw.De foto is genomen in de Laanstraat, kijkend in de richting van de Nieuw Baarnstraat. U ziet het kruispunt Laanstraat / Nieuwstraat. We vroegen ons destijds af wat voor paal er in de verte te zien is. Boven de bomen ziet u een soort kooi op een paal. Met uw hulp vonden we de oplossing. Het is een zogenaamde kooipaal, daar neergezet om telefoon- en telegrafieverbindingen tot stand te brengen.

Het was niet zomaar een paaltje, maar het was een enorm gevaarte. Het moet in die tijd een enorme klus geweest zijn om die paal daar neer te zetten. Ik kan me niet herinneren dat ik andere foto's gezien heb van deze telefoonmast. Niet op deze plek, maar ook niet op andere plekken in Baarn. In de tijd dat het telefoneren zo enorm groeide moeten er toch meer van dit soort masten in Baarn te vinden zijn geweest?

Op zoek naar een foto in onze collectie van een winkeltje in de Laanstraat stuitte ik toevallig op onderstaande foto.


Ik herkende vrijwel direct de plek. Het markante pand van 'De Goedkoope Winkel' op de hoek Laanstraat / Nieuwstraat is zeer herkenbaar op de achtergrond. We kijken hier dus weer richting kruispunt Laanstraat / Nieuwstraat, maar nu met de Nieuw Baarnstraat in de rug. In eerste instantie dacht ik dat er een pand in brand stond en dat die groep mannen van de Baarnse brandweer was. De installatie bij de groep mannen zou een kraan kunnen zijn. Maar toe viel het kwartje. Hier is geen brand, maar hier wordt de telefoonmast van de bovenste foto opgebouwd. Aan de rechter kant is de telefoonmast, half opgericht, te zien. Twee mannen zijn erop geklommen. Aan de linker kant van de straat is de mast van de kraan te zien waaraan de telefoonmast hangt. Op de voorgrond een flinke lier waarvan de kabel bevestigd is aan de mast. Zo werd de mast omhoog getrokken. Waarschijnlijk ging dat nog allemaal op spierkracht. Rechts zit een man op een sokkel waarop de enorme mast gemonteerd gaat worden.

En wat te denken van het detail uit de foto met de houten kruiwagens. Prachtig toch?

Veel mannen met platte petten, maar ook twee mannen in uniform. Zijn dat telefoonbeambten?

Wat een prachtig tijdsbeeld. Dit wilde ik u niet onthouden.Eric van der Ent


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten