woensdag 8 juni 2016

Wandelen in liefde

Prachtig liefdesverhaal verbeeld in briefwisseling


Een paar maanden geleden werd ik benaderd door Daan Fousert. Daan is schrijver van romans en thrillers en legde op dat moment net de laatste hand aan zijn boek 'Wandelen in liefde'. Het boek handelt over een malaria-arts in Indonesië en een diacones. Het verhaal speelt zich af in 1952 en is gebaseerd op waar gebeurde feiten. Voor het omslag van het boek was Daan op zoek naar een mooie foto van de diacones. Bij zijn zoektocht stuitte hij op onze mooie beeldbank met oude Baarnaars waar hij een mooie foto van Quirina Oosterbroek vond. Die foto voldeed prachtig aan de voorstelling die Daan zich maakte van de diacones, de persoon in het boek. Niet alleen is het een prachtige foto, maar ook de sfeer die het plaatje uitstraalt past prachtig bij de sfeer van het verhaal. En zo belandde deze mooie foto op het omslag van 'Wandelen in liefde'.

Inmiddels ben ik ook begonnen met lezen in het boek en... ik kan het maar met moeite wegleggen. Het leest heerlijk weg. Ik ben benieuwd naar het verdere verloop van het verhaal. Benieuwd geworden? Hieronder leest u een boekbeschrijving.

In september 1951 ontmoeten dr. Pieter Schiphorst, malaria-arts op Sumatra en de zestien jaar jongere zuster Adrie Israel, verpleegkundige elkaar op de bootreis naar Indonesië, op weg naar hun werk.
Hun eerste kennismaking leidt tot een nieuwe ontmoeting in Kabandjahe en resulteert in een briefwisseling. 
Pieter’s laatste brief van 27 december 1952 sluit hij af met de opmerking: ’Tot in januari’. Ze hadden afgesproken elkaar begin 1953 te ontmoeten voor een wandelvakantie in Brastagi, aan de voet van de vulkaan Gunung Sibayak.
Op een van hun wandelingen verdwijnen ze spoorloos.
Zijn ze verongelukt? Is er sprake van kidnapping? Zijn ze naar elders vertrokken? Hebben ze een keus gemaakt? Is er een leven na hun verdwijning?
In deze magistrale roman worden twee levens geschetst. Het leven van Adrie, die opgroeit op de boerderij van haar ouders in het streng christelijke Noordoost-Groningen. Jong begint ze aan haar opleiding tot diacones, deels tijdens de Tweede Wereldoorlog waarna ze in 1947 wordt uitgezonden naar Kabandjahe.
Het leven van Pieter zien we aan ons voorbijgaan tijdens de bezetting van Nederlands-Indië door Japan. Hij wordt in 1941 opgesloten in een jappenkamp terwijl zijn gezin naar een burgerkamp wordt overgebracht. Buiten zijn weten sterft zijn vrouw een jaar na haar internering. Na de oorlog trouwt hij met de zuster van zijn vrouw maar keert vrij snel terug naar Indië.
De originele brieven van Pieter onthullen niet alleen zijn intieme correspondentie met Adrie Israel maar bieden ons ook de mogelijkheid Adrie te leren kennen en in de persoonlijkheid van Pieter te kruipen. Originele stukken uit zijn brieven zijn in het boek opgenomen en geven de lezer daarmee een beeld van zijn denken en filosoferen. Daarnaast maken ze duidelijk wat er psychologisch speelt tussen deze twee personen.


Daan Fousert
Op de website van Daan Fousert, www.daanfousert.nl, leest u meer over de schrijver en zijn boeken. Het boek is te bestellen bij de boekhandel met ISBN nummer 9789089548603. De prijs van het boek is € 22,50, en elke euro waard.








De foto van Quirina Oosterbroek ontvingen wij van mevr. W. Oosterbroek-Zoeten uit Baarn. Wilt u meer weten over de 'echte' Quirina? Klik dan hier om meer foto's en informatie over Quirina Oosterbroek te vinden.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter