dinsdag 8 mei 2018

Als stenen kunnen praten... Villa de Bakermat

Wie door de Jacob van Lenneplaan wandelt en even de tijd neemt, ziet vanzelf Villa de Bakermat. Een villa gebouwd in chaletstijl met prachtig houtsnijwerk. 
Dit mooie pand heeft veel bewoners gehad met vaak een bijzonder verhaal.  
In drie afleveringen wordt er bij RTV BAARN aan de hand van interviews en foto's het verhaal vertelt over de bouw, de geschiedenis en de bewoners van Villa de Bakermat.

Gerard Adriaan Pos
In 1904 krijgen de architecten Goot en Kruisweg uit Bussum van Adriaan Pos de opdracht om een huis te ontwerpen. De bouwopdracht ging naar aannemer de Graaf.
Adriaan Pos was  hoofdconsul bij de ANWB en heeft veel voor het toerisme betekend.
De villa kreeg de naam “ Johanshoeve”.
Na de verhuizing van de familie Pos naar Blaricum veranderde de toenmalige, uit Nederlands Indië afkomstige eigenaar de naam in “Panna Radja”.

De leerlingen kraamverzorgsters

De villa krijgt nog een paar keer een andere eigenaar, tot het opleidingsinternaat voor Kraamverzorgsters in Soest ruimtegebrek kreeg.
Het pand wordt aangekocht en aangepast voor de komst van 24 leerlingen en 3 stafleden.
Eén van hen is Karin Rooker.. Zij volgde daar intern de opleiding tot kraamverzorgster  en haalde haar speldje. Met de door haar meegenomen foto's vertelt zij over die tijd.
Tot 1985 worden kraamverzorgsters in dit mooie landhuis opgeleid. Daarna wordt het verkocht aan een Engelsman en dan, voor fl. 555.000 ,- , koopt Juul van Pampus samen met Lida Vulperhorst , dit pand. Na wat onenigheid wordt Lida Vulperhorst uitgekocht en kon Juul van Pampus  haar doel verwezenlijken nl.  “ een onderkomen bieden aan alleenstaande ouderen met het accent op goede contacten.”
Het huis kreeg toen ook de  huidige naam “Villa de Bakermat”.Bewoners Emma Vos en Wolter Wiersema vertellen hoe het verder is gegaan en over het wonen in deze bijzondere villa aan de Jacob van Lenneplaan.

“Als stenen kunnen praten” is gemaakt door: Jan Andries Smit, Eric van der Ent, Ans van Egdom, Paul van de Laan en Bob van Delft.
De drie delen over Villa de Bakermat worden uitgezonden op 16 mei, 19 mei en 26 mei 
De uitzendingen van RTV Baarn zijn te zien via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook
Ook via Xs4all en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626 en via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125.Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen?
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Groenegraf.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten