donderdag 17 mei 2018

De Voetbalwedstrijd op Paleis Soestdijk in 1955

Nog ter gelegenheid van de verjaardag van Prins Bernhard werd op 2 juli 1955 op Paleis Soestdijk een sportmiddag gehouden, waarbij een voetbalwedstrijd gespeeld werd door de veteranenteams van het Koninklijk Paleis Soestdijk (K.P.S.) en het Koninklijk Stal Departement (K.S.D.) uit Den Haag.


De spelers van het K.S.D. -elftal waren: v.l.n.r.: mr. R.E.J.M. Zinng Bergmann (Hofmaarschalk), B. v. Soest (eerste chauffeur), K. Luyten (rijknecht), W.F.K. Bisschof van Heemskerk (eerste stalmeester H.M.), G. Loman (sectie koetsier), C. Groen (portier), N. de Graaf (Lakei), P. Veerman (alg. dienst), H. v.d. Touw (eerste koetsier), G. Bolten ( alg. dienst) en J. Kant (eerste koetsier).

 
De spelers van het K.P.S.-elftal waren: v.l.n.r.: Barend Hoogeveen (erelid en gewezen chauffeur van H.M. de Koninigin), G. Kruyf (timmerman), Hopskin (chauffeur), A. Hul­leman (chef garage), M. Peeters (eerste chauffeur). W. van Rossum (adjudant van Prins Bernhard), Gerben Sonderman (piloot v. Prins Bernhard), F. v.d. Heuvel (eerste chauffeur), dr F. A. de Graaff (partarticuliere secretaris van Prins Bernhard) en R. van Ee (rij­knecht). De waarnemend chef van de garage J. A. Paans ontbreekt op de foto, aangezien hij te laat op het veld kwam.

 
Het bleef echter niet bij deze ene wedstrijd, want op het sportveld was eveneens aanwezig het elftal uit Spakenburg, dat tegen K.P.S. speelde en de beroepsvoetbalclubs Amsterdam en Feyenoord, die samen de strijd aanbonden om de Prins Bernhard wisselbeker, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt en gewonnen werd door Feyenoord. De Huzaren van Boreel zorgden voor een pittig stukje muziek en de zon voor gezellig zomerweer.
 
 
Het tweede doelpunt werd gemaakt door de adjudant van de Prins W, van Rossum. Het schot was onhoudbaar voor doelman P. Veerman (alg. dienst).
 

Een run op het doel door mr. R.E.J.M. Zinng Bergmann (Hofmaarschalk) mocht niet baten. De Graaf wist de bal meesterlijk te houden.De eerste stalmeester van H.M. de koningin W.F.K. Bisschof van Heemskerk in actie


 Onder de talrijke toeschouwers bevonden zich ( op de achterste rij) H.M. de Koningin en de Prinsessen Margriet, Irene en Beatrix, die zich kostelijk amuseerdenDe beker die door K.P.S. gewonnen was, werd door prins Bernhard overhandigd aan de keeper van het elftal, zijn particulier-secretaris dr. F.A. de Graaff.
 De spelers van K.P.S. werden een voor een door Prins Bernhard geluk gewenst met de 2 - 0 overwinning op K.S.D.


Geplaatst door L.J.A.Bakker

http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  

         

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten