woensdag 30 mei 2018

Wie Wat Waar – De Aftocht van de Duitsers

door Ed Vermeulen


Op 12 mei 2018 plaatste Groenegraf.nl  in samenwerking met RTV Baarn in het populaire en veelbekeken programma Wie Wat Waar een oproep waarbij bijgaande foto centraal stond:


                          
Deze en een tweede, enigszins vergelijkbare foto, zijn opgenomen in het recent verschenen boek Afgemarcheerd van de auteur Ronald Polak uit Leusden.

Het is mei 1945, een aantal dagen na de bevrijding. U ziet een kolonne marcherende Duitse soldaten (Fallschirmjäger), ogenschijnlijk onbewapend. Tijdens de mars op weg naar hun bestemming wordt een laatste parade afgenomen door hun commandant lt. generaal Hermann Plocher, met wiens fototoestel ook beide foto’s zijn gemaakt. Gezien het feit dat er in en om Baarn een groot aantal Fallschirmjäger waren gelegerd hadden we goede redenen om aan te nemen dat dit een echt Baarnse situatie was. Zekerheid hierover hadden wij echter niet. De vraag was dan ook of de kijker wist op welke locatie dit bijzondere moment  was vastgelegd. Wijzelf, Groenegraf.nl en de Historische Kring Baerne, hadden onze kaarten gezet op een Baarnse locatie. Naar later zou blijken niet correct! Het juiste antwoord op de vraag kwam uit onze mooie buurgemeente Soest. De heer Wilbert Bakker, lid van de Historische Vereniging Soest, gaf aan dat de locatie de Burg. Grothestraat is ter hoogte van de panden no. 35 en 37 (resp. Accountantskantoor De Jong en Restaurant Zuyver). 

De betreffende locatie op Google Streetview

Het getoonde pand heeft een rijke horeca geschiedenis. Ooit waren hier restaurants De vergulde Pollepel, Fusions en De Knollentuin gevestigd. Dat het straatbeeld sinds mei 1945 enigszins gewijzigd is moge duidelijk zijn, maar de juiste plek is het wel, hierover is geen twijfel mogelijk. Inmiddels hebben wij op woensdag 23 mei op locatie de heer Bakker bedankt voor zijn juiste antwoord en hem een exemplaar van het boek Afgemarcheerd overhandigd, waarbij wij tegelijkertijd vaststelden dat waar ooit in 1945 lt. generaal Plocher de parade afnam nu het verkeer in alle hevigheid voorbij raast!
Ed Vermeulen overhandigt het boek "Afgemarcheerd"  aan dhr. Wilbert Bakker als dank voor zijn hulp
bij het vinden van de juiste locatie.

Nu we dit alles weten, blijft natuurlijk de vraag door wie het reclamespandoek van het tabaksmerk TURMAC is opgehangen!

Ed Vermeulen (1942)Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Bent u geïnspireerd geraakt door dit oud-Baarn verhaal en wilt u zelf eens wat 
schrijven voor onze website? Stuur uw verhaal dan
 per email aan groenegraf.baarn@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten