zaterdag 1 december 2012

Boekhandel Den Boer, Baarn

Hendrik Jacobus Den Boer
Eén van de oudste nog bestaande winkels in Baarn is zonder twijfel boekhandel Den Boer in de Laanstraat. Op de etalageruit prijkt met gepaste trots: 'Boekhandel den Boer, anno 1887'. Het prachtige, in Jugendstil gebouwde pand van Den Boer ademt nog steeds dezelfde sfeer als jaren geleden. Het is overduidelijk dat de huidige bedrijfsleiders, Gerda Aukes en Eline Rupert, nog steeds met dezelfde passie voor boeken hun handel drijven. Niet voor niets komen boekliefhebbers van heinde en verre naar Baarn om deze unieke boekhandel te bezoeken.

Hendrik Jacobus den Boer en echtgenote Bernardina Helena Breijer met hun kinderen Arie en Hendrik
Naamgever van Boekhandel Den Boer was Hendrik Jacobus den Boer. Hij werd op 19 juni 1875 in Jaarsveld geboren als zoon van predikant Arie Hendrik den Boer en Diderica Maria Goekoop. Rond 1900 kocht moeder Diderica Maria Goekoop de boekhandel voor haar zoon. Ze kocht de zaak van dhr. A. Fels (of Felz?), die al sinds 1887 een boekhandel dreef. Vandaar dat nu zo mooi op de etalageruit "anno 1887" kan prijken.
Met gepaste trots prijkt 'anno 1887' op het etalageraam
Hendrik Jacobus den Boer trouwde in 1901 in Arnhem met Bernardina Helena (Dina) Breijer. Echtgenote Dina was lerares Duits en een fervent boekenliefhebber. Zij vertaalde bijvoorbeeld 'Siddharta' van Hermann Hesse in het Nederlands. Haar hart lag ook bij de boekhandel van haar echtgenoot en ze had een belangrijk aandeel in het samenstellen van de collectie.

De winkel in 1924
In 1948, drie jaar na het overlijden van echtgenote Dina, deed Hendrik Jacobus den Boer de boekhandel over aan Coby Bakker-De Jonge. Al in 1929 was zij als 'jongedame ter opleiding in het vak'  als 19-jarig meisje in dienst gekomen. Coby bleek een waardig opvolgster. Tot eind jaren zeventig zou zij de boekhandel leiden met dezelfde passie voor boeken als haar voorganger. Daarna werd de boekhandel verkocht en werd Peter Houtman bedrijfsleider. Gelukkig begreep ook Peter het belang van deze unieke boekhandel en zorgde hij ervoor dat er aan de uitstraling en sfeer in de boekhandel vrijwel niets veranderde. Natuurlijk moest er gemoderniseerd worden, maar de klant merkte daar vrijwel niets van. Tot 2008 zou hij de leiding over de boekhandel voeren. Hij gaf het stokje door aan Koos Westerink die ervoor zorgde dat Den Boer zich aansloot bij de keten Libris. En sinds augustus 2011 ligt de dagelijkse leiding dus in handen van Gerda Aukes en Eline Rupert. Hopelijk mogen we in Baarn nog vele jaren van deze unieke en prachtige boekhandel genieten.

Het pand in Jugendstil van Boekhandel Den Boer
Boekhandel Den Boer is te vinden op Laanstraat 67-69 in Baarn. Telefoonnummer: 035-5426851.


Voor dit artikel was het hoofdstuk 'Een leven lang tussen de boeken' van de hand van Norma Mulder-Mulder in het boek 'Van Baerne tot Baarn', een uitgave van de Historische Kring Baerne een belangrijke bron. In dat hoofdstuk wordt de geschiedenis van de boekhandel uitgebreid beschreven.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten