zondag 2 december 2012

Noorderstraat Baarn, bakkerij J.P. van Ommen

Van mevr. M.A. Rebel-Van Ommen uit Huizen ontving ik prachtige foto's van de familie Van Ommen. Daaronder ook wat mooie foto's van de Noorderstraat in Baarn waar de familie hun bakkerij had. Er waren maar liefst twee bakkerijen met de naam Van Ommen in de Noorderstraat. In dit artikel gaat het over J.P. van Ommen, gevestigd op Noorderstraat 7.

Bakkerij J.P. van Ommen aan de Noorderstraat. Het meisje is Maria Anna van Ommen, kleindochter van de oude bakker
Jacobus Petrus van Ommen werd geboren op 27 december 1879 in Baarn als zoon van timmerman Cornelis van Ommen en Cornelia Schimmel. Bijnaam van bakker Van Ommen was 'Cootje van de Hei'. Hij begon de bakkerij aan het begin van de Noorderstraat op nummer 7. In 1906 trouwde hij met een meisje uit Lemmer, Aukje Bouma, geboren 1877, dochter van Pier Bouma en Geertje de Boer. Uit het huwelijk werd een tweeling (!)  geboren, Cornelis van Ommen, die de bakkerij later zou voortzetten, en Geertje van Ommen. De inzendster van de foto is Maria Anna Rebel-Van Ommen uit Huizen, dochter van bovengenoemde Cornelis. Zij staat ook afgebeeld op bovenstaande foto. De foto is naar schatting gemaakt rond 1950 toen zoon Cornelis de bakkerij al had overgenomen.

Het pand waar de bakkerij gevestigd was anno 2012
Het gezin Van Ommen-Bouma

Rechts een prachtige foto van het gezin Van Ommen-Bouma. Naar schatting is de foto rond 1912 gemaakt. Jacobus Petrus van Ommen en Aukje Bouma staan samen met de tweeling Cornelis en Geertje afgebeeld.

Jacobus Petrus stierf op 20 augustus 1947. Echtgenote Aukje zou hem nog twaalf jaar overleven. Zij stierf op 29 juni 1959. Het echtpaar werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats op de Wijkamplaan in Baarn.

Zoon Cornelis zette de bakkerij voort.


De tweeling Geertje en Cornelis van Ommen in 1906. Is dit geen prachtige foto? Cornelis zou zijn vader opvolgen als bakker.
Maria Anna (Riet) van Ommen en Jacobus Petrus van Ommen jr. voor de bakkerij in de Noorderstraat.  Dit zijn twee van de zes kinderen van bakker Cornelis van Ommen. Deze foto is gemaakt op de trouwdag van Juliana en Bernhard, op 7 januari 1937. De winkel is voor de gelegenheid versierd. 


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.