dinsdag 25 december 2012

De Blauwe Koepel bij Groeneveld

"De Blauwe Koepel" was een theekoepel in het bos "Buitenzorg" ten zuiden van kasteel Groeneveld. Van dhr. Th. Hornsveld uit Baarn ontvingen we een mooie foto van deze koepel. Op de foto staat Dirk Hornsveld (1892-1971) afgebeeld. Dirk is een zoon van dahliakweker Hendrik Hornsveld en Hendrika van de Woord. Dirk heeft zelf heel veel foto's gemaakt. Van de familie Hornsveld is daardoor ontzettend veel beeldmateriaal beschikbaar. Het zou me niet verbazen als hij zelf deze foto ook gemaakt heeft (met een zelfontspanner?) of iemand heeft de foto gemaakt met zijn fototoestel. Wie de jonge knaap is die op het hekje zit, weet ik niet. De foto moet rond 1920 gemaakt zijn.Ik heb al vaak oude ansichtkaarten van deze theekoepel gezien, maar deze foto vind ik extra leuk, gewoon omdat het een gewone foto is waarop Baarnaars zijn afgebeeld.

Boven Dirk Hornsveld is een bordje te zien met de volgende tekst:

Ten strengste verboden dezen koepel te beschrijven of te beschadigen.

Het bordje heeft niet mogen helpen. De theekoepel is ten onder gegaan aan vandalisme van jongeren.

In 2002 gaf uitgeverij Contact een gedichtenbundel uit van Hans Kloos. In die bundel is ook een prachtig gedicht over de Blauwe Koepel te lezen. Het is ook het gedicht waar de bundel zijn titel aan ontleent en waar anderen nog over schreven of een tekeningen bij maakten, Klik hier voor het gedicht Op die pagina vindt u ook de links naar de tekeningen.


Update 28-12-2012:

Dhr. D.H. Werner uit Culemborg deelde nog wat informatie met ons. Dirk Hornsveld was een oom van dhr. Werner. Hij schreef: Dirk had in die tijd zo'n vierkante houten kast, waar je de glasplaten in kon schuiven. Erg ging dan een zwart doek over de kast en Dirk's hoofd. Hij kneep in een rubber bal en zo was de foto gemaakt. Ik kan me niet herinneren of hij ook magnesium blitslicht gebruikte. Ik dacht het niet. Ik betwijfel ook of er op de houten kast en zelfontspanner zat. Waarschijnlijk is er toch een derde persoon geweest die het fototoestel gehanteerd heeft.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.