zaterdag 15 december 2012

Kruideniers- en grutterswaren Onderstal

Twee weken geleden plaatste ik in dit weblog een artikel met wat mooie foto's over bakker J.P. van Ommen uit de Noorderstraat in Baarn. Links naast deze bakker zat ook nog een kruidenier genaamd Onderstal. Mevrouw M.A. Rebel-Van Ommen uit Huizen, die de 'Van Ommen-foto's' ter beschikking heeft gesteld,  had ook nog een foto van het pand van die kruidenier. Volgens de foto was het bedrijf gevestigd op nummer 3. Onderstal verkocht, volgens de beschilderingen op de ramen, onder andere tabak, sigaren, cigaretten, koffie en thee.
Het pand van Fa. Onderstal, Noorderstraat 3 in Baarn. Wie herkent de personen?
Het vreemde is dat ik in de oude adresboeken van Baarn wel een H. Onderstal, levensmiddelenbedrijf en sigarenmagazijn, in de Noorderstraat kan vinden, maar die was gevestigd op nummer 2. Dat zou dus aan de overkant geweest zijn.

Ik ben heel erg benieuwd of er nog mensen zijn die zich deze Onderstal nog herinneren en kunnen vertellen wie hij precies was. Op de foto staan ook een aantal personen afgebeeld. Ik herken de man met pet die voor het paard staat. Dat is bakker Jacobus Petrus van Ommen (1879-1947), die zijn bakkerij in het pand rechts van deze winkel had. De vrouw links in de bloemetjesjurk zou zijn echtgenote Aukje Bouma (1877-1959) kunnen zijn. De tweede jongeman van rechts is zeer waarschijnlijk Cornelis van Ommen (1906-1990), zoon van dit echtpaar. Helemaal links staat mevr. Onderstal, met een meisje op de arm.
Deze woningen staan nu op de plek waar toen Fa. Onderstal te vinden was.
Het witte pandje links ziet u ook op de bovenste foto. Het is nu echter in vervallen staat.

Update 18-12-2012

We kregen een berichtje van dhr. Piet Onderstal. Hij schreef dat hij zich verbaasde, dat er eigenlijk nooit iets geschreven is over de familie Onderstal. Piet is de jongste zoon van het gezin Onderstal. Het gezin bestond uit vader, moeder, drie dochters en twee zoons. Twee dochters en zoon Piet zijn nog in leven. Piet's moeder is op de foto helemaal links te zien, met het meisje op haar arm.
Volgens Piet was de linker helft van het pand de kruidenierswinkel van zijn ouders. Het rechter gedeelte (nummer 5) was de melkhandel van Rijkie Lammertse. Na de oorlog werd het rijtje woningen aan de overkant gebouwd. Vader Onderstal kon toen met de investeerder regelen dat het hoekpand de nieuwe winkel van Onderstal werd. Op nummer 3, de oude winkel van Onderstal, kwam de familie Ter Rele wonen. Zoon Wim begon daar een kapperszaak.

Kunt u ons meer vertellen over deze foto en over de firma / familie Onderstal? Laat het ons weten!

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Eric,

  Wat ontzettend leuk dit! Dit is mijn schoonfamilie. De opa en oma van mijn vrouw. Op facebook hebben ze geloof ik al gereageerd. De jongste van de familie Piet Onderstal is mijn schoonvader, ook hij is redelijk bekend in Baarn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. deze foto had ik al gezien van mijn zwager Piet Onderstal. De winkel ken ik alleen uit de verhalen. Was ver voor mijn tijd binnen de familie. Mijn schoonmoeder runde de winkel en vader was werkzaam bij Bosch en Keuning. Een hele klus met 5 kinderen. De oudste 3 meiden voedden de jongens op. Uit de verhalen heb ik begrepen dat dit een zware maar ook heel mooie tijd was. Ik ken alleen
  Noorderstraat 6, daar heeft de familie later gewoond.
  Goed om te zien dat er mensen in Baarn met OudBaarnaars in de weer zijn.

  Wil Onderstal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb met een meisje in de klas gezeten (de oorsprong)
   dat meisje heete manon onderstal.
   gr patricia

   Verwijderen