zaterdag 16 maart 2013

Jachtopziener Deijs

Deze week ontving ik weer eens een pareltje uit  de geschiedenis van het Eemland. Dit keer van dhr. F. de Rijk. De naam Dijs / Deijs is in de regio Eemland een veel voorkomende naam. Leden uit die familie kregen veelal beroepen zoals groentehandelaar en tuinman. Dhr. De Rijk trakteerde ons op een prachtige foto waarop zijn overgrootvader Johannes Philippus Deijs afgebeeld staat.

Johannes Philippus Deijs werd geboren op 12 juli 1843 in 's-Gravenhage als zoon van Philippus Deijs en Maria Wilhelmina Lagelie. Hoe het kwam dat Johannes Philippus in Den Haag is geboren weet ik niet. Verwonderlijk is het wel want zijn vader en grootvader waren al Eemnessers en woonden dus in onze regio. Johannes Philippus' moeder kwam uit Leiden. Misschien heeft dat ermee te maken. Zijn broers en zus zijn in Eemnes en Baarn geboren.

In 1868 trouwde hij in Katwijk met de Katwijkse Niesje Spierenburg (1845-1912). De eerste drie kinderen uit het huwelijk werden geboren in Katwijk en Voorschoten. Dat wijst erop dat het echtpaar zich eerst vestigde in de omgeving van de geboorteplaats van echtgenote Niesje. In 1873 werd zoon Philippus Deijs geboren in Eemnes. Ook alle daaropvolgende kinderen werden in Eemnes geboren. In totaal werden uit het huwelijk veertien kinderen geboren.


Dhr. De Rijk kon me vertellen dat Johannes Philippus Deijs jachtopziener en veldwachter was. Hij woonde in een boererij op de weg van Baarn naar Anna's Hoeve, Hilversum, de Zandheuvelweg. De boerderij is daar nog steeds te vinden. Als u vanaf Nijhof de Zandheuvelweg inrijdt ziet u rechts, voordat u de Amerpoort bereikt een boerderij, midden in het land. Dat was de boerderij van Johannes Philippus Deijs. Op de foto is overduidelijk Johannes Philippus Deijs te herkennen, in zijn jachttenue en met een jachtgeweer in de hand. Wie de overige personen op de foto zijn is niet bekend, maar ik kan me voorstellen dat de oudere dame zijn echtgenote Niesje Spierenburg is, de twee jongere dames en heer kinderen van het echtpaar en het kleine meisje aan de hand van onze jachtopziener is mogelijk een kleindochter. Misschien kan een van onze lezers meer zekerheid verschaffen.

Op 4 februari 1907 stierf Johannes Philippus Deijs op 63-jarige leeftijd in Eemnes. Hij werd begraven op de algemene begraafplaats aan de Laarderweg in Eemnes. Zijn echtgenote stierf in 1912 in Hilversum. Ook zij werd op dezelfde begraafplaats begraven. Nog steeds wonen vele afstammelingen van dit echtpaar in Baarn en omgeving. Ik hoop dat we hen een plezier gedaan hebben met dit artikeltje.

Met dank aan dhr. F. de Rijk voor de prachtige foto.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen