zondag 24 maart 2013

Schouten aan de Hoofdstraat in Baarn

Aan de Hoofdstraat in Baarn, op nummer 12 is al sinds mensenheugenis de familie Schouten te vinden. Gezinshoofd van deze katholieke familie was Sijmen Schouten, geboren 18 december 1867 in Baarn, zoon van Gerrit Schouten en Dirkje Schothorst. Sijmen was veehouder en melkhandelaar. Op 22 april 1898 trouwde hij in Baarn met Odilia Hendrika van Wegen, dochter van Hannis van Wegen en Elisabeth Maria Pen. Als u enigszins geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Baarn, dan moet de naam Pen u bekend voorkomen. Elisabeth Maria was inderdaad familie van de twee burgemeesters Pen die Baarn heeft gehad. Pen is een van oorsprong Eemnesser familie.

Hoofdstraat 12 in Baarn, aan de horizon ziet u de toren van de kerk op de Brink.
Terug naar de familie Schouten. Sijmen en Odilia kregen maar liefst twaalf kinderen, van wie er negen de volwassen leeftijd haalden. De jongste telg van het gezin, Johannes Gerardus (Jan) Schouten overleed twee jaar geleden en heeft tot aan zijn dood op de boerderij van Schouten aan de Hoofdstraat 12 gewoond. Nog steeds bewonen afstammeling van familie Schouten de boerderij.

Rijtuigen van familie Schouten.
Op de foto hierboven ziet u de voorgevel van het pand van Schouten. De foto is gemaakt door fotograaf J. Ebbenhorst en Zoon uit Soest. Johannes Ebbenhorst leefde van 1812 tot 1883, dat zou betekenen dat de foto op zijn laatst in 1883 gemaakt zou moeten zijn, ware het niet dat zoon Cornelis Hendrikus Ebbenhorst ook bleef fotograferen onder de naam J. Ebbenhorst en Zoon. Hij stierf in 1919 dus moet de foto in iedergeval vóór dat jaar gemaakt zijn. Ik durf echter te beweren dat de foto van vóór 1900 moet zijn.  Helaas is mij niet bekend wie de afgebeelde personen op de foto zijn. Mogelijk zijn het leden van de familie Schouten. De familie bezat rijtuigen zoals de hiernaast afgebeelde foto toont.

De boerderij van Schouten nu.
Een paar jaar voordat de jongste zoon Johannes Gerardus Schouten stierf werd ik door hem uitgenodigd om oude foto's van de familie Schouten te scannen. De ogen van dhr. Schouten waren toen al niet best meer, waardoor hij mij niet kon aangeven wie er op de foto's afgebeeld staan. Nu heb ik tientallen familiefoto's waarvan ik niet weet wie het zijn. Jammer...

Wel heb ik een prachtig familieportret van het gezin Schouten-Van Wegen, dat wil ik u niet onthouden.

Het gezin Schouten-Van Wegen.
Staand van links naar rechts: Jacoba Maria, Johannes Stephanus, Theodora Gijsbertha, Woutera Maria en Gerrit Jozef.
Zittend van links naar rechts: Johannes Gerardus, Gijsbertha Theodora Maria, Maria Elisabeth, vader Sijmen,
moeder Odilia Hendrika van Wegen en Gijsbertha Cecilia Maria.
Het familieportret moet gemaakt zijn rond 1922, misschien een jaar later, dan zou het kunnen zijn dat de foto is gemaakt ter gelegenheid van het 35-jarige huwelijk van Sijmen en Odilia. Echtgenote Odilia werd slechts 53 jaar oud. Zij stierf in 1928. Sijmen stierf op 80 jarige leeftijd. Het echtpaar werd begraven op de rooms katholieke begraafplaats aan de Kerkstraat. Het grafmonument is daar nog steeds te vinden.

De Hoofdstraat. Het witte pand links is de boerderij van Schouten. Op de achtergrond de kerk op de Brink.
De foto hierboven is, schat ik, rond 1930 gemaakt. Tot slot hieronder nog een foto van de boerderij nu.Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

1 opmerking:

  1. Dat daar vroeger een kaaswinkel zat met de naam Schouten zal toch geen toeval zijn...?

    BeantwoordenVerwijderen