woensdag 20 maart 2013

Slagerij Hauber aan de Laanstraat in Baarn

Vandaag een prachtige foto van een oude slagerij in de Laanstraat: Hauber.

Vleeschhouwerij Gebr. Hauber aan de Laanstraat
Slagerij Das, een foto uit 1898.
Wilhelm Friedrich Hauber werd geboren op 24 februari 1894 in Amsterdam als zoon van vleeshouwer Meindert Hauber en Johanna Hendrina Maassen. Op 24 februari 1921 opende hij in Baarn zijn slagerij aan de Laanstraat nummer 73. Deze slagerij werd voordien gedreven door Gerrit Das (1846-1913). In de tussenliggende jaren was op het adres vleeschhouwer Gradus Jan de Jongh (1874-1929) te vinden. In zijn advertenties vermeldde Hauber echter dat de slagerij voorheen van G. Das was. Blijkbaar had Das een goede naam in Baarn. Geen wonder, Das was immers al sinds 1875 slager op dat adres.

Op de gevel is te zien dat de zaak gedreven werd door de gebroeders Hauber. Met welke broer Wilhelm Friedrich de zaak dreef weet ik niet. Mij zijn twee broers bekend: Meindert Hauber, geboren rond 1896 in Amsterdam. Hij had een stalhouderij in Amsterdam. Zijn andere broer was Gerhardus Henrik Hauber, geboren in 1897 in Amsterdam. Hij was directeur van de Coƶperatieve Vereeniging Amsterdamsche Huidenclub. In de oude adresboeken van Baarn vind ik alleen Wilhelm Friedrich in Baarn, geen andere Haubers.

Kort voordat Hauber zijn slagerij in Baarn opende trouwde hij op 20 januari 1920 in Amsterdam met Sijtje van der Woerdt (1899-1960). Wilhelm Friedrich stierf in 1968. Het echtpaar werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Begin jaren zestig had Hauber de zaak al overgedaan aan W. van der Linde die een paar jaar later werd opgevolgd door Bonne de Vries. Toen Bonne de Vries in 2000 overleed vestigde scharrelslagerij Chris van Boeijen zich op dit adres.

En zo is er al meer dan 135 jaar een slagerij op Laanstraat 73 te vinden.

Slagerij Chris van Boeijen. Op de gevel staat ook nog de naam van de vorige slager, Bonne de Vries te lezen.
Als u de drie foto's van de slagerij bekijkt kunt u zien dat op alle drie de foto's het schild 'hofleverancier' aan de gevel hangt. Prachtig toch?

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen