maandag 25 maart 2013

Onbekende schildersbedrijven in Baarn

Ik ben heel benieuwd of we meer informatie kunnen krijgen over deze twee foto's. Beide foto's ontving ik van mevr. M.M. Broerze uit Soest. Op beide foto's is haar vader te zien: Willem Broerze, geboren 14 december 1910 in Baarn, zoon van Willem Broerze en Margaretha van de Kuilen. Willem trouwde in 1932 met Margaretha Wiss uit Soest, dochter van Franciscus Wiss en Elisabeth Tammer. Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren, Greet en Frans. Het gezin woonde aan de Sumatrastraat 19 op de Oosterhei in Baarn. Willem was van beroep schilder.

Van mevr. Broerze ontvingen we dus deze twee foto's, op beide foto's is haar vader Willem als schilder te zien. Welke schildersbedrijven dit zijn is mij niet bekend. Als iemand ons daarbij kan helpen, graag!

Op de foto hiernaast is Willem rechts als jonge schildersknecht te zien. In het midden zal de schildersbaas zijn en links nog een knecht of misschien de zoon van de baas? Achter het venster van de grote openslaande deuren staat nog een oudere heer door het raam te kijken. Op de gevel is het huisnummer te lezen: nummer 26.

Ik heb in de oude adresboeken gekeken of ik schildersbedrijven in Baarn kon vinden met huisnummer 26, met het volgende resultaat:

In 1917: Schilder S. van Ginkel, Dijkweg 26, Baarn.
In 1917: Schilder J. van der Heiden, Schoolstraat 26, Baarn
In 1948: Schilder W. van de Steeg, Balistraat 26, Baarn
In 1948: Schilder W. Jansen, Oosterstraat 26, Baarn
In 1948: Schilder H. van Schaffelaar, Leestraat 26, Baarn
In 1948: Schilder H. de Zoete, Faas Eliaslaan 26, Baarn. Of dit allemaal echt schildersbedrijven waren weet ik niet, het kan ook zijn dat deze personen schilders waren in dienst bij andere bedrijven.

Als ik het goed zie hangt links aan de gevel een kunstwerk, een schilderij van een dorp gebouwd tegen de rotsen en bovenop de berg een paar bomen. De leeftijd van Willem Broerze op de foto schat ik in op ca. 18 jaar oud, dat zou betekenen dat de foto rond 1928 gemaakt moet zijn.


Hierboven nog een foto met Willem Broerze. Willem is de derde persoon van links, met het witte hemd en de witte schort. Willem heeft in zijn rechterhand een grote kwast in de hand. De man naast hem een zaag. Achter de linker man is een mooie vogelkooi te zien met daarin een tortelduif. En kijk eens naar het jongetje rechts dat op de kist staat, ziet hij er niet prachtig uit? Vóór de groep liggen wat balken, zo te zien net geschilderd door Willem Broerze. Ik denk dat deze foto van iets latere datum is als de eerste foto. Ik schat begin jaren dertig van de vorige eeuw.

Wie kan meer vertellen over deze foto's? Waar zijn deze foto's genomen? Wel schildersbedrijf is dit, of welke schildersbedrijven zijn dit? Wie zijn de afgebeelde personen? Alle informatie is welkom.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

3 opmerkingen:

 1. Voor het zoeken van een schildersbedrijf kun je ook kijken op:

  http://www.schildersbedrijfvergelijken.nl/
  http://www.goedkoopsteschildersbedrijven.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een super mooie foto's van de schildersbedrijven van vroeger

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke foto's hoor. Toen ging het er nog heel anders aan toe!

  BeantwoordenVerwijderen