zaterdag 6 april 2013

Familie Van Leersum uit Baarn

Arris van Leersum
(1839-1927)
Bij de naam Van Leersum zal menig Baarnaar direct denken aan de wagenmakerij aan de Brinkstraat in Baarn. Generaties lang dreef deze familie de wagenmakerij. Uit de familie Van Leersum kwamen ook nog een aantal notabelen voort: een aantal werden lid van de gemeenteraad van Baarn, maar vóór 1800, was Gijsbert van Leersum (1715-1799) zelfs burgemeester van Baarn.

Onlangs ontving ik van dhr. Albert van Leersum onderstaande prachtige foto van de familie Van Leersum-Van Hornsveld. De foto moet gemaakt zijn rond 1900. Het echtpaar midden vooraan is Arris van Leersum en Cornelia van Hornsveld.
De familie Van Leersum-Van Hornsveld rond 1900.
De gemeenteraad van Baarn in 1897, staand in het midden met de
bakkebaarden is Arris van Leersum.
Arris van Leersum werd geboren op 7 april 1839 in Baarn, zoon van wagenmaker Teunis van Leersum en Marretje Hagen. Hij trouwde in 1875 met Cornelia van Hornsveld, dochter van Aalt (van) Hornsveld en Niesje Hoogeveen. Arris werd evenals zijn vader wagenmaker, maar zijn ambities waren groter. Hij werd lid van de gemeenteraad van Baarn.

Uit het gezin werden vijf kinderen geboren: Teunis, Aalbert Cornelis, Willem, Niesje en Marretje. Ook de zoons Teunis en Willem werden wagenmaker. Willem werd door zijn witte haarkleur ook wel Witte van Leersum genoemd. Ook hij werd raadslid in de crisisjaren voor de A.R.P. Hij was voorzitter en zeer strenge controleur namens Armbestuur.
De wagenmakerij van Van Leersum rond 1915. v.l.n.r. knecht Dirk
Kamphorst (1876-1934), Willem van Leersum (1879-1955), Teunis van
Leersum (1876-1936) en J. Teunissen.
Hij keurde bioscoopbezoek en sigaren roken van steuntrekkers af. Willem woonde met zijn zuster op de Brink.Teunis was een stille werker die ook het werk verzette waar zijn broer door zijn openbare functies niet aan toe kwam.

Het echtpaar Van Leersum en Van Hornsveld werd begraven op de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg in Baarn.
Rechts hotel Central op de Brink. Links met de witte gevel, de wagenmakerij
van Van Leersum, rond 1920.

De wagenmakerij was te vinden aan het begin van de Brinkstraat, gezien vanaf de Brink aan de linker kant.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter